Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. 11 американски банки наливат 30 милиарда долара в банката First Republic

Банки

11 американски банки наливат 30 милиарда долара в банката First Republic

11 американски банки наливат 30 милиарда долара в банката First Republic - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Единадесет американски банки, сред които и Bank of America, Citigroup и J. P. Morgan, приеха да прехвърлят общо 30 милиарда долара под формата на депозити в затруднената банка First Republic, знак, че те имат доверие в банковата система на страната, се казва в общо комюнике на банките.

„Това действие на най-големите американски банки отразява тяхното доверие във First Republic и в банките с всякакви мащаби и показва общия ангажимент за подпомагане на банките да обслужват клиентите си и общините”, се казва в текста на финансовите институции.

Базираната в Сан Франциско First Republic отбеляза спад на цената на акциите си с почти 70% през последната седмица. Инвеститорите се опасяваха, че това е следващата банка, застрашена от фалит.

Финансовият министър на САЩ увери сенатска комисия, че банковият сектор е стабилен.

„Мога да уверя членовете на комисията, че нашата банкова система е стабилна и американците могат да са уверени, че техните депозити ще бъдат там, когато имат нужда от тях. Действията от тази седмица демонстрират решителния ни ангажимент да гарантираме, че нашата финансова система остава силна и спестяванията на вложителите остават в безопасност. Считам високата инфлация за икономически проблем номер едно, с който всички ние трябва да се изправим и да се справим. Това е основен приоритет на президента”, заяви Джанет Йелън.

Анкети