Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Цената на газа с леко понижение

Борси

Цената на газа с леко понижение

Цената на газа с леко понижение - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Цената на природния газ в Европа се понижи с почти 1 процент към 11:38 часа българско време спрямо котировките при затварянето на борсата снощи. Това показват данните от лондонската борса ICE.

Фючърсите за април на хъба Ти Ти Еф (TTF) в Нидерландия се търгуват за 43,90 евро за мегаватчас или около 450 долара за 1000 куб. метра. Тази сутрин борсата отвори на цена от 43,96 евро за мегаватчас, като затвори късно снощи при 44,34 евро за мегаватчас.

Данните показват, че от 17 февруари цената се задържа под 50 евро за мегаватчас, а от 24 февруари синьото гориво се продаваше и за около 45 евро за мегаватчас. В петък вечерта борсата приключи търговията при 52 евро за мегаватчас, но от началото на тази седмица цените отново се понижиха.

Природният газ на "Газов хъб Балкан" в сегмента "Ден напред" с ден на доставка за днес поевтиня с 1,62 процента до 94,42 лева за мегаватчас в сравнение с цената му с ден на доставка за вчера от 95,97 лева за мегаватчас.

На българската газова борса цените на синьото гориво през последните 1-2 седмици се задържат трайно под 100 лева за мегаватчас. В края на миналата седмица цената беше за кратко и под 90 лева за мегаватчас, но през уикенда се повиши. В последните три дни цената започна отново да спада, но минимално. За този период от време природният газ поевтиня общо с около 4 процента, предава БТА.

Анкети