Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. МИР: Български фирми и научни организации могат да кандидатстват за финансиране по космическата програма на ЕКА

Технологии

МИР: Български фирми и научни организации могат да кандидатстват за финансиране по космическата програма на ЕКА

Деветата тръжна процедура ще стартира на 24 април 2023 г., като крайната дата за подаване на проектни предложения е 16 юни 2023 г.

МИР: Български фирми и научни организации могат да кандидатстват за финансиране по космическата програма на ЕКА - Tribune.bg
Снимка:
© Facebook

Министерство на иновациите и растежа (МИР) и Европейската космическа агенция (ЕКА) организират информационни дни в „София тех парк“ относно възможностите за участие на български фирми и научни организации в Деветата тръжна процедура на ЕКА за България.

На 3 и 4 април експерти от Агенцията ще дадат насоки за кандидатстването по космическата програма. В помощ на родните компании и научни организации ще бъдат проведени и безплатни обучителни курсове, уточняват от МИР.

Деветата тръжна процедура ще стартира на 24 април 2023 г., като крайната дата за подаване на проектни предложения е 16 юни 2023 г. на електронната страница на ЕКА. Тя е насочена към български компании, академични и изследователски организации. Насърчава се участието на малки и средни предприятия, както и стартъпи с потенциал да внедрят космически данни в дейността си, да разработят иновативни решения в подкрепа на климатичните промени и развитието на сектори като сигурност, земеделие, транспорт и авиация и др. Сред предметите на процедурата са космическа наука, научни изследвания и приложения, телекомуникации, микрогравитационни изследвания и др.

Според информация на Министерството на иновациите и растежа, събитието ще позволи обмен на опит между водещите български компании в космическия сектор и нови участници в процедурите. Ще бъдат представени успешни практики от изпълнените вече проекти, финансирани по Плана за европейска кооперираща държава (ПЕКД).

За участие в информационните дни и консултации с ЕКА вижте подробности тук:

От МИР припомнят, че над 7 млн. евро са получили 43 български космически проекта по програмата ПЕКД на Европейската космическа агенция. Това е за периода от подписването на първото Споразумение за Европейска кооперираща държава на България с ЕКА през 2015 г. Общо са проведени осем тръжни процедури, по които са постъпили над 130 български проектни предложения.

На 24 март (петък), под патронажа на Министерството на иновациите и растежа, ще се проведе и друго събитие, насочено към космическия сектор – Международен семинар “Космосът в подкрепа на сигурността и отбраната“ в София. Организатори са Центърът за изследвания по национална сигурност и отбрана към БАН с подкрепата на Министерството на отбраната и асоциацията EURISY. Основният фокус на семинара е насърчаване на иновациите в космическите дейности и стимулиране на технологичния суверенитет в секторите на сигурността и отбраната. По време на конференцията ще стартира и международно технологично събитие Хакатон „CASSINI#5: Space for Defence&Security“, което ще се провежда едновременно в 10 европейски държави, в периода от 24.03 до 26.03. 2023 г.

Анкети