Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Въпреки риска от слани и измръзване, земеделците не могат да застраховат насажденията си

Застраховане

Въпреки риска от слани и измръзване, земеделците не могат да застраховат насажденията си

„Не може мярка, която се подпомага с европейски средства и със средства от бюджета, да бъде неработеща", коментира Цветан Цеков, производител

Въпреки риска от слани и измръзване, земеделците не могат да застраховат насажденията си - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

В периода на най-големи рискове от измръзване и от сланите земеделците не могат да застраховат насажденията си, алармират от Националната браншова камара „Плодове и зеленчуци".

Заради административни недомислици фермерите не могат да сключат застраховки, въпреки че държавата има специална схема за съфинансиране на застрахователните премии, предава БНР.

„Не може мярка, която се подпомага с европейски средства и със средства от бюджета, да бъде неработеща и да не пази интересите на земеделските производители. В момента, когато са най-големите рискове от измръзване, за осланяване, за ранни градушки, заявленията, които трябва да се подадат по отношение на застраховките, не се приемат. Искат площите, които ще бъдат застраховани, да бъдат очертани за тази година“, казва производителят Цветан Цеков.

Проблемът е, че рисковете са сега, а процесът на очертаване на площите още не е започнал и не се знае колко ще закъснее.

От камара „Плодове и зеленчуци“ са сигнализирали администрацията.

„Разбраха за проблема. Да се надяваме, че по някакъв начин някой ще си свърши работата и ще вземе едно адекватно решение“, каза Цветан Цеков.

А земеделците са готови да предложат и решение – защото ябълковата градина, например, не се мести ежегодно и данните от очертаването не са различни всяка година.

„Всяка година трайните насаждения се намират на едно и също място. Нека да се приемат данните от предходната година, когато иска някой да застрахова, и просто няма проблем“, посочи още Цветан Цеков.

Анкети