Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. ЕК: Има онлайн платформи, които не спават Закона за модериране на съдържанието

Технологии

ЕК: Има онлайн платформи, които не спават Закона за модериране на съдържанието

ЕК: Има онлайн платформи, които не спават Закона за модериране на съдържанието - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Eвропейската комисия „подгони“ компании като Amazon, Apple и Spotify за неспазване на закона на ЕС за модериране на съдържанието, част от Закона за цифровите услуги. Това бе обявено от ръководителят на вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон.

„Със съжаление трябва да кажа, че има няколко онлайн платформи, които не са спазили задълженията си и или изобщо не са предоставили данни за броя на потребителите, или просто са заявили, че не отговарят на праговете за обозначаване“, заяви Бретон на конференция на Комисията, цитирана от „Политико“.

„Няма да толерираме тактиката на забавяне; ще предприемем действия и ще преследваме компаниите, които не са спазили изискванията“, добави той.

Amazon, Apple, Spotify, Booking.com, eBay, OnlyFans, AliExpress и Pinterest са сред онлайн платформите, които не са разкрили подробности за това колко европейци използват техните услуги в рамките на крайния срок, определен от Закона за цифровите услуги през февруари.

Законът, приет през 2022 г., има за цел да накара платформите да засилят модерирането на съдържанието си, включително да се преборят с незаконни материали като снимки на сексуално насилие над деца и видеоклипове, насърчаващи тероризма.

Бретон потвърди, че Европейската комисия, която ще контролира платформите и търсачките с над 45 млн. потребители в ЕС, ще пристъпи към официалното определяне на много големите онлайн платформи „през следващите седмици“. Близо 20 компании като Facebook, TikTok, Twitter и Google вече са обявени за попадащи в тази категория.

„Светът ни наблюдава - ние носим огромна отговорност да докажем, че нашите европейски правила работят не само на теория, но и на практика, като носят осезаеми резултати на нашите граждани“, каза Бретон.

Анкети