Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. АИКБ не подкрепя Бюджет 2024: Очевидно е, че приходната част е неизпълнима

Анализи

АИКБ не подкрепя Бюджет 2024: Очевидно е, че приходната част е неизпълнима

АИКБ не подкрепя Бюджет 2024: Очевидно е, че приходната част е неизпълнима - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Управителният съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) няма да подкрепи Бюджет 2024, посочи председателят на АИКБ Васил Велев пред журналисти по време на кръгла маса, посветена на иновациите при съхранението на енергия.

„За един мандат дългът ще се увеличи почти два пъти от 36 на 66 млрд. лв. и лихвите близо 4 пъти без никакви реформи срещу това - без реформа в държавната администрация, без реформа в сферата на сигурността, без реформа в трудовата експертиза, без реформи в здравеопазването като цяло с по-голяма тежест на превенцията по скрининга на база европейските стандарти, без реформи в образованието, които да заменят принципа на финансиране, без реформи в социалните помощи“, подчерта председателят на работодателската организация.

По думите му АИКБ са свидетели на едно прекомерно харчене.

„Който е викал по-силно, са му дали повече, без реформа и с твърде оптимистична прогноза за ръст на икономиката. Трябва да се планира антикризисни мерки - безработицата започна да расте, а се планира един оптимистичен ръст на събирането на приходите“, смята Велев.

Той прогнозира, че бюджетът няма да се вмести в така заложения дефицит от 3%, а работодателите подкрепят политики, които са в интерес на икономиката и ускоряват развитието ѝ, но не подкрепят политики, които смятат, че крият рискове за ускоряване на развитието на страната.

Велев отбеляза още, че България няма да изпълним плана по приходите и в настоящия бюджет.

„За АИКБ е очевидно, че няма да се изпълни и приходната част на бюджета за следващата година, а това ще се компенсира с орязване на инвестициите", посочи Велев. Той настоя, че работодателската организация иска да види проектна готовност за инвестициите както за следващата, така и за поне следващите две години.

„Текущото изпълнение на бюджета, който бе планиран във втората половина на годината, е достатъчно красноречиво - има неизпълнение, а се залагат още по-големи числа, които ще доведат до още по-голямо неизпълнение на бюджета“, категоричен е Васил Велев.