Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. АИКБ: За 12 години икономиката у нас е добавила още 23% на светло

Анализи

АИКБ: За 12 години икономиката у нас е добавила още 23% на светло

АИКБ: За 12 години икономиката у нас е добавила още 23% на светло - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Българската икономика изсветлява с темпове, които я доближават до средноевропейския дял от 85%, коментира изпълнителният директор на Aсоциацията на индустриалния капитал/АИКБ/ Добрин Иванов.

Според изследване на АИКБ, през последните 12 години на светло са още 23 на сто от икономиката на страната. Индексът на изсветляване през 2022 година ще бъде представен днес от работодателската организация.

„Българската икономика догонва средноевропейския процент на светла икономика, но остава твърде по назад от лидерите в класацията скандинавските страни и Северна Европа. От 2010 година, откакто се провежда изследването, икономиката на страната ни изсветлява с 23%, а делът на сивата се свива с 15 на сто. Аз смятам, че България несправедливо е сочена като най-сивата и най-корумпираната. И на последно място смятам, че тенденцията е към изсветляване и на нива, които са съпоставими с други европейски страни“, отбелязва Иванов.

По думите му от 10 години тенденцията за изсветляване на икономиката е трайна с две прекъсвания от финансовата криза през 2014 година и пика на пандемията от Covid-19 през 2020 година. От AИКБ настояват за по-ангажирани политики и от страна на държавата.

Анкети