Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. „Bank of England“ ще направи ново увеличени на лихвите, най-високото от 30 години насам

Анализи

„Bank of England“ ще направи ново увеличени на лихвите, най-високото от 30 години насам

Bank of England ще направи ново увеличени на лихвите, най-високото от 30 години насам - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„Bank of England“  се готви да обяви ново повишение на основните лихвени проценти. Така нивата ще достигнат своя 30 годишен връх.

И на Острова целта на централната банка е да се бори с инфлацията, като я стопи до ниво от 2%.

Според анализатори днешното увеличение ще бъде с 0,75% или 75 базисни пункта. Така лихвата ще достигне 3%.

Това ще е осмото действие на финансовата институция в рамките на една година.

По-рано този месец пазарните прогнози бяха, че днешното увеличение може да бъде дори с един цял процентен пункт - но настроенията се успокоиха, след като минибюджетът беше обърнат и Лиз Тръс подаде оставка като министър-председател.

„Bank of England“ е готова и с дългосрочни прогнози за инфлацията, които се очаква да покажат, че разходите за живот през следващата година ще бъдат много по-високи от целта от 2%, съобщава Sky news.

Официалните данни, публикувани през септември, показаха, че инфлацията достигна 10,1% - което съответства на 40-годишен връх, наблюдаван през юли - като голяма част от това увеличение се дължи на нарастващите разходи за храна.

Чрез тези повишения на лихвените проценти, централната банка на Англия се опитва да постави под контрол основната инфлация, което изключва по-нестабилни елементи като цените на бензина и енергията.

Анализатори от „Deutsche Bank“ предупредиха, че очакват прогнозите на „Bank of England“ да покажат, че „икономическите перспективи са се влошили допълнително“, освен това те прогнозираха, че в зависимост от пазарните цени икономиката на Обединеното кралство вероятно ще изпадне в по-дълбока и по-продължителна рецесия.

Анкети