Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Борсовите цени на портокаловия сок с рекорд: Достигнаха най-високо ниво от 57 години насам

Анализи

Борсовите цени на портокаловия сок с рекорд: Достигнаха най-високо ниво от 57 години насам

Борсовите цени на портокаловия сок с рекорд: Достигнаха най-високо ниво от 57 години насам - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Цените на портокаловия сок се повишиха във вторник до най-високата си стойност от началото на търговията с фючърсни договори в Ню Йорк през 1966 г., тъй като прогнозите за ограничено производство в САЩ, Бразилия и Мексико засилиха интереса на инвеститорите към продукта.

Януарският договор за замразен концентриран портокалов сок на Междуконтиненталната борса достигна исторически максимум от 4,17 щатски долара за паунд по време на сесията, след което спадна до 3,83 щатски долара за паунд.

„Понякога тези пазари надхвърлят и най-смелите ни очаквания. Дали някой е предвиждал портокалов сок за 4,00 долара? Потенциалът за печалба от тази сделка е зашеметяващ“, заяви трейдърът Дейв Райтер от Reiter Capital Investments LLC в X, бившия Twitter, позовавайки се на позицията, която някои инвеститори изградиха върху контракта.

„OJ се търгува много слабо. Не е изключително трудно да се раздвижи пазарът, както е при царевицата или соята“, каза Дарин Феслер, SVP, пазарен стратег в Lakefront Futures & Options.

Например в края на търговията в понеделник откритият интерес към януарската позиция на OJ беше 8 111 лота. За сравнение, най-търгуваният договор сред меките суровини - суровата захар на ICE, имаше открит интерес от над 435 000 лота.

Отвъд спекулативната игра обаче фундаменталните показатели са изключително положителни, тъй като неблагоприятните климатични условия и бактериалното заболяване, наречено "greening", са намалили производството в трите основни производителя на портокали - Мексико, САЩ и Бразилия. Производството във Флорида също беше засегнато от ураганите през последните години.