Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Доклад: Намаляват площите за отглеждане на кафе - с над 50% до 2100 г.

Анализи

Доклад: Намаляват площите за отглеждане на кафе - с над 50% до 2100 г.

Доклад: Намаляват площите за отглеждане на кафе - с над 50% до 2100 г. - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Промените на климата ще намалят площите, налична за отглеждане на кафе, с 54 на сто до 2100 г., дори ако глобалните температури останат до нивата на международно договорените цели, според нов доклад, цитиран от ДПА.

Производителите на кафе от Хондурас до Етиопия заявиха, че вече страдат от дестабилизация на климата и благотворителната организация Christian Aid призовава правителството на Великобритания да помогне, като анулира исторически дългове и събере пари, за да плати за загубата и щетите от климата.

Благотворителната организация е изчислила, че повишаващите се температури и непредсказуемите условия ще намалят обротваемите площи по света, подходяща за отглеждане на кафе, с 54,4 на сто, дори ако глобалните температури са ограничени до 1,5-2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Повече от половината кафе, приготвено и изпито в Обединеното кралство, идва от Бразилия и Виетнам, две страни, особено уязвими от изменението на климата.

Виетнам отчете най-високата си рекордна температура миналата седмица от 44,1 градуса по Целзий, докато съседните страни също страдаха от подобни крайности.

Повишаването на температурите, както и непостоянните валежи, болестите, сушите и свлачищата, предизвикани от климатичните промени, предизвикани от човека, заплашват да свият индустрията за кафе и да лишат от средства нейните производители.

„Африканците съставляват 17 на сто от световното население, но ние генерираме само 4 на сто от емисиите на парникови газове, които са причинили климатичната криза. И все пак сме тези, които понасяме тежестта на въздействието на изменението на климата“, каза Итна Текалигне, управител на Christian Aid за Етиопия.

По думите на Дейвид Тейлър, старши политически мениджър на фондация Fairtrade Foundation, докладът подчертава това, за което производителите на кафе предупреждават от известно време: катастрофалните последици от промените на климата застрашават не само техния поминък, но и бъдещето на популярната им култура.

„Земеделските общности имат критична роля в справянето с климатичната криза и имат експертния опит да го направят. Въпреки това твърде много дребни производители на кафе - особено тези без финансовата защита, просто не могат да си позволят да го направят, защото цената, която получават за продукцията си, е твърде ниска“, посочи той.

Анкети