Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Експерт: Русия още е сериозен фактор за доставките на газ до Европа

Анализи

Експерт: Русия още е сериозен фактор за доставките на газ до Европа

Експерт: Русия още е сериозен фактор за доставките на газ до Европа - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Европа успя да се справи добре през предишната мека зима. В момента газохранилищата на европейско ниво са запълнени над 90%.

Това каза пред БНР Костанца Рангелова, старши анализатор в програмата „Енергетика и климат“ в Центъра за изследване на демокрацията.

По думите ѝ Русия продължава да бъде фактор за доставките на газ до Европа и то такъв, който не може да бъде пренебрегнат. Основно количествата идват през „Турски поток“ и през Украйна.

„От Русия все още идват около 20 на сто от всички доставки на газ за Европа, което ѝ дава значително влияние на пазара“, коментира Рангелова.

Тя допълни, че при решение на Русия да повлияе върху доставките може да се стигне отново до много високи цени на газа.

Ако потокът през Украйна се прекъсне, Европа ще трябва да вземе допълнителни количества, които да бъдат за Украйна, уточни експертът.

Мерките за намаляване на консумацията на природен газ в Европа не са добре изразени, смята Рангелова.

„САЩ увеличиха значително износа на втечнен газ за Европа, като съществува перспективата да намалее износът от Австралия през следващите месеци“, коментира още тя.

„Ако някой от основните източници на втечнен газ бъде недостъпен по различни причини, особено ако става дума за по-голям доставчик, това ще повлияе много силно на цените и ще направи по-труден отказа на Европа от руския газ“, допълни Костанца Рангелова.

По думите ѝ един от най-проблемните пазари е Испания, която е увеличила много драстично вноса си на руски втечнен газ.

„Ако изведнъж спрат доставките на руски втечнен газ и не се намерят алтернативи, до януари ще им свършат запасите“, даде пример експертът. Според Рангелова испанците „са се изложили на икономически риск и са уязвими към геополитически промени на потоците на газ“.

Увеличаващите се знаци, че китайската икономика все повече се затруднява, биха натискали цените и на газа, и на петрола надолу, посочи още Костанца Рангелова.