Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Експерти: Германската икономика вероятно ще стагнира през 2024 г.

Анализи

Експерти: Германската икономика вероятно ще стагнира през 2024 г.

Експерти: Германската икономика вероятно ще стагнира през 2024 г. - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Според германския икономически институт IW германската икономика ще се задържи в стагнация през 2024 г. въпреки по-силното от очакваното начало на годината и ще продължи да изостава от други големи европейски икономики.

Производството и по-специално строителният сектор остават в рецесия, сочат последните прогнози на IW. Потреблението ще бъде единственият „светъл лъч“, тъй като то се повишава с намаляването на инфлацията.

„Това не е достатъчно за истински подем. В допълнение към потреблението, инвестициите трябва най-накрая да започнат да се развиват“, каза икономистът от IW Майкъл Грьоминг. "Вече се появиха огромни пропуски (в инвестициите)."

Инвестициите са понижени поради геополитическата ситуация и високите лихвени проценти, които оскъпяват финансирането.

Германската икономика се сви с 0,2% през миналата година, което е най-слабият резултат сред големите икономики в еврозоната заради високите разходи за енергия, липсата на убедителни поръчки в световен мащаб и рекордно високите лихвени проценти.

IW прогнозира 0% ръст за най-голямата икономика в Европа през тази година, изоставайки отново, докато във Франция, Италия, Великобритания и САЩ се очаква растеж.

В началото на тази година Германия избегна рецесията, като през първото тримесечие отбеляза ръст от 0,2% спрямо предходния тримесечен период в коригирано изражение. През последното тримесечие на 2023 г. икономиката се сви с 0,5%.

Германското правителство прогнозира растеж на БВП от 0,3% през тази година.

„Това, което е необходимо, е политически стимул, който да подобри условията за бизнес“, каза Грьоминг. „Ако нищо не се промени, ще продължим да пропиляваме потенциала си.“

Според оценките на IW външната търговия ще остане слаба и едва ли ще осигури някакъв икономически стимул през тази година.

Според IW равнището на безработица в Германия вероятно ще се увеличи от 5,7 % през 2023 г. до 6 % средно за годината.

„Въпреки рекордния брой от 46 млн. заети лица средно за 2024 г., последиците от икономическата слабост върху пазара на труда в Германия стават все по-видими“, добави Грьоминг.

Анкети