Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Евростат: ЕС с дефицит от 8,7 млрд. евро в търговията със „зелени“ енергийни продукти

Анализи

Евростат: ЕС с дефицит от 8,7 млрд. евро в търговията със „зелени“ енергийни продукти

Евростат: ЕС с дефицит от 8,7 млрд. евро в търговията със зелени енергийни продукти - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Вносът на „зелени“ енергийни продукти (включително вятърни турбини, слънчеви панели и течни биогорива) в ЕС през 2021 възлиза на 15,2 млрд. евро, съобщава в свое проучване Европейската статистическа служба - Евростат.

В същото време износът на ЕС в тази категория възлиза на 6,5 млрд. евро, показват още данните, т.е дефицитът на Общността в търговията с останалия свят възлиза на 8,7 млрд. евро.

ЕС е внесъл слънчеви панели на стойност 11,2 милиарда евро, течни биогорива на стойност 3,4 милиарда евро и вятърни турбини на стойност 0,6 милиарда евро от страни извън ЕС. 

Стойността на вноса на слънчеви панели и течни биогорива е много по-голяма от съответната стойност на износа на ЕС на тези стоки за страни извън ЕС (износът възлиза съответно на 2,0 милиарда евро и 1,3 милиарда евро). 

Салдото от външната търговия на ЕС със вятърни турбини е положително и възлиза на 3,3 млрд. евро.

През 2012 г. износът на течни биогорива е бил оценен на едва 0,5 млрд. евро и през 2019 г. нараства до 1,7 млрд. евро,  макар през 2021 износът по това перо намалява до 1,3 млрд. евро.

Стойността на внесената продукция от вятърни турбини, течни биогорива и слънчеви панели в ЕС се е повишила спрямо 2012 г. със съответно 416 на сто, 7 на сто и 2 на сто.

Износът и в трите категории продукти също е по-висок спрямо 2012 г. със съответно 13 на сто, 173 на сто и 4 на сто. Въпреки това, докато през последните три години се наблюдава увеличение на износа на вятърни турбини и слънчеви панели, има спад в обема на износа на течни биогорива.

 

Анкети