Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Финансист: За да привличаме инвестиции е важно да имаме ясна и стабилна геополитическа ориентация

Анализи

Финансист: За да привличаме инвестиции е важно да имаме ясна и стабилна геополитическа ориентация

Финансист: За да привличаме инвестиции е важно да имаме ясна и стабилна геополитическа ориентация - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/Нова тв

Инвестиционната активност в Румъни и прибалтийските държави показва, че една част от инвестициите ни заобикалят. Това заяви в ефира на Нова тв, финансистът Левон Хампарцумян.

По думите му след пандемията познатият ни бизнес модел „офшоринг“ (offshoring) постепенно се видоизмени в т.нар. „ниаршоринг“ (nearshoring), но поради редица промлеми и промени свързани с геополитическата обстановка вече се появява нова бизнес концепция – „френдшоринг“ (friendshoring) – инвестициите отиват при приятелски настроени държави.

„Много е важно, за да привличаме инвестиции, освен да имаме образована работна ръка, удобен инвестиционен климат и т.н., да имаме и геополитическа ориентация, която да бъде ясна и предполагаемо стабилна във времето“, обясни Хампарцумян.

Относно присъединяването ни към еврозоната финансистът изрази надежда, че независимо от всички политически турболенции в страната ни ще бъде проявен достатъчно разум във всички, за да направим последните необходими стъпки към приемане на еврото официално у нас.

„Реалистично е това да се случи в началото на 2026 година“, категоричен е експертът.

По думите му е много важно да се направи програма за действия, но и да се положат допълнителни усилия за информиране на хората, които все още не могат да осъзнаят ползите от присъединяването ни към еврозоната.

„ Стресът да се преместим в еврозоната е точно толкова голям, колкото стресът на тези, които пресичат българо-гръцката граница, отивайки там на почивка. Отиват в еврозоната”, категоричен е банкерът.