Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Германия отваря мини, за да намали зависимостта си от внос на минерали

Анализи

Германия отваря мини, за да намали зависимостта си от внос на минерали

Германия отваря мини, за да намали зависимостта си от внос на минерали - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Германия започна да „разпечатва“ затворени преди това мини, за да намали зависимостта си от вноса на важни за индустрията си минерали. Някои от мините са затворени от десетилетия и се нуждаят от основна реконструкция. Това съобщи британският вестник „The Financial Times“.

Сред мините, които ще бъдат отворени отново, е „Kfersteige“, в покрайнините на Шварцвалд в Югозападна Германия, в която има залежи на флуорит. Тя е затворена преди 27 години. Оттогава насам тунелите са наводнявани периодично. Смята се, че до 2029 г. мината може да произвежда до 100 000 тона годишно - достатъчно, за да покрие 40 % от търсенето на минерала в Германия.

Новият собственик на мината е „Deutsche Flussspat“. „Ако наистина искаме да направим революция в транспорта и добива на необходимите за това ресурси, няма как да заобиколим този проект. Почти сме готови да възобновим работата на мината“, заяви изпълнителният директор Симон Боденщайнер пред изданието.

Германските власти планират да разработят голямо литиево находище на германско-чешката граница в Саксония, което ще бъде разработено от базираната в Лондон компания „Zinnwald Lithium“. Фирмата „Vulcan Energy Resources“ възнамерява да произвежда литий от термална вода в „Oberreingraben“, близо до Карлсруе в Югозападна Германия.

Според изданието Брюксер разработва „Закон за критичните суровини“. Очаква се той да намали регулаторните бариери пред минните компании, както и да определи квоти за местния добив на минерали.

The Financial Times отбелязва, че флуоритът се използва в производството на електрически автомобили. Така например за всяка батерия на „Volkswagen ID.4“ са необходими около 10 кг от минерала. Според вестника Германия купува големи количества от него от Мексико. Според The Financial Times търсенето му може да нарасне от 755 000 тона до 1,1 млн. тона годишно до 2030 г.

Източник: „The Financial Times“, превод - БГНЕС