Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Инфлацията и геополитическата несигурност засилват интереса към златото

Анализи

Инфлацията и геополитическата несигурност засилват интереса към златото

Инфлацията и геополитическата несигурност засилват интереса към златото - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Цените на златото се повишиха през последните няколко месеца поради все по-нарастващата инфлация в САЩ, както и поради нарастващата геополитическа несигурност, се казва в анализ на „Евронюз“.

Във вторник цените на златото се повишиха до исторически максимум от 2 266,6 долара (2 107,9 евро) за тройунция, преди да се понижат до 2 257,8 долара за тройунция в края на търговската сесия. Това до голяма степен се дължеше на повишения интерес към фондовете, следващи динамиката.

Историческата цена на златото

Нарастващата геополитическа несигурност, особено след неотдавнашната израелска атака срещу иранското посолство в Сирия на 1 април, доведе до привличане на инвеститори към считания за сигурно убежище актив.

Благородният метал получи значителен тласък и от големите централни банки като Федералния резерв на САЩ, Английската централна банка и Европейската централна банка, които намекнаха, че ще започнат да намаляват лихвените проценти през следващите няколко месеца.

Основни фактори, влияещи върху цената на златото

Пиеро Чингари, служител на Benzinga, заяви: „Въпреки опасенията, свързани с последните по-високи от очакваното данни за инфлацията, Федералният резерв остана ангажиран с прогнозата си за три намаления на лихвените проценти с по 25 базисни пункта през тази година. Председателят на ФЕД Джером Пауъл направи неотдавна миролюбиви коментари, които засилиха пазарните очаквания за намаляване на лихвите още през юни, което вече се отчита с 80% вероятност“.

В Европа Банката на Англия стана свидетел на липса на крайни настроения в своя управителен съвет, тъй като нито един от членовете не гласува за повишение на мартенското ѝ заседание, което контрастира с предишни заседания. Управителят Андрю Бейли призна, че пазарните прогнози за намаляване на лихвените проценти през тази година са „правилни“.

Отчитайки рекордната траектория на златото, Ръс Молд, инвестиционен директор в AJ Bell, заяви: „Това може да се дължи на факта, че инфлацията в САЩ се оказва лепкава, тъй като американската икономика се развива по-бързо от очакваното, или на това, че централните банки продължават да придобиват метала, за да диверсифицират (и може би да повишат качеството на) своите резерви. Възможно е също така инвеститорите да търсят алтернативно убежище, тъй като цените на американските държавни ценни книжа се понижават.

Разминаването между цените на златото и цените на щатските съкровищни облигации е особено стряскащо и подсказва, че стоковите и облигационните пазари започват да оценяват темпа на инфлация като по-висок за по-дълъг период от време - послание, което по никакъв начин не се вписва в предпочитания от фондовите пазари разказ за охлаждане на инфлацията, меко приземяване на икономиката и преминаване към намаляване на лихвените проценти от страна на централните банки.

Това може да убеди някои инвеститори да се замислят отново за златото, въпреки че липсата на доходност и индустриална употреба, както и отрицателният пренос спрямо парите в брой могат да възпрат мнозина“.

Търсенето в Китай има голям принос за подкрепата на златото

Китай и Индия са два от най-големите потребители на злато, особено когато става въпрос за златни бижута. Съобщава се, че през 2023 г. Китайската народна банка е закупила около 225 тона злато, с което общите ѝ резерви са нараснали до 2235 тона.

От друга страна, търсенето на златни бижута в Индия възлиза на около 562,3 тона през 2023 г., по данни на Световния съвет по златото.

Рос Норман, главен изпълнителен директор на MetalsDaily, заяви: „При налични спестявания на дребно в размер на около 20 трилиона юана, фондова борса в свободно падане и нереализирани загуби в сектора на недвижимите имоти, златото представлява една от малкото сигурни и надеждни инвестиции.

През януари 2024 г. от Шанхайската златна борса, която се разглежда като заместител на местното търсене, бяха изтеглени зашеметяващите 271 тона злато. Също така чуваме, че е имало доста над средното ниво на доставки на злато от Запада към Изтока от охранителни фирми, но отново не достатъчно, за да се обясни начинът и степента на ралито на златото.

Китайското търсене обаче е непрозрачно, а новините и докладите често са непотвърдени. Някои входни точки на вноса са добре наблюдавани, особено Хонконг, но други маршрути - по-малко. Местните премии са известни, но често това може да бъде подвеждащо. Високите премии могат да се дължат на горещо търсене или просто на ниска наличност“, добави Норман.

Анкети