Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Искра Михайлова: България не е внесла официално предложение към ЕК за промяна в ПВУ

Анализи

Искра Михайлова: България не е внесла официално предложение към ЕК за промяна в ПВУ

Искра Михайлова: България не е внесла официално предложение към ЕК за промяна в ПВУ - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Все още няма официално изготвено предложение за промени в НПВУ, което да бъде внесено в ЕК за оценка и одобрение. На този етап информацията, с която разполагаме е, че вървят преговори под формата на срещи между работни групи и от двете страни“, това коментира пред Tribune.bg депутатът от партия „Възраждане“ и бивш общински съветник в Стара Загора Искра Михайлова.

„Знаете, че успяхме да получим информацията за официалните стъпки и процеса по преговаряне на НПВУ едва през месец май. Това се случи след инициираните от „Възраждане“ две последователни изслушвания на ресорните тогава заместник министър-председател по управление на европейските средства на Република България Атанас Пеканов и служебния министър на енергетиката Росен Христов. След това Народното събрание прие Решение, което задължава Министерския съвет да изготви доклад за всички планирани, предприети и извършени действия по изпълнението на Решението на Народното събрание за задължаване на Министерския съвет да промени НПВУ в част енергетика, прието на 12 януари 2023 г. (ДВ, бр. 6 от 2023 г.)“, допълва тя.

„До края на месец юли страната ни трябваше да представи в Брюксел окончателните си предложения за промени в Плана, за да има шанс да продължи да усвоява парите по него. Към момента, обаче, официално предложение към ЕК за промяна в настоящия НПВУ няма. На официалния сайт на Министерството към днешна дата стои версия 1.5 от 06.04.2022 г., в която са записани пагубните за българската енергетика реформи за декарбонизация. На фокус са публикуваните предходния месец за обществено обсъждане дългоочаквани актуализации на Териториални планове за справедлив преход, които отново не отговарят на очакванията за енергийна стабилност на страната и социална стабилност в засегнатите райони“, коментира още депутатът.

Цялото интервю с Искра Михайлова четете ТУК.

Анкети