Анализи
Изпадналата в криза Аржентина вдигна износа си на говеждо до 50 годишен връх
Продажбите на прочутите аржентински пържоли и други продукти от говеждо месо в чужбина скочиха миналия месец, за да достигнат най-високото си ниво от над пет десетилетия, според официални данни, предават специализирани издания, като се позоват на Ройтерс.
Цифрите показват, че износът на говеждо месо е достигнал 82 548 метрични тона през февруари, най-големият месечен обем от 1967 г.
През първите два месеца на тази година доставките на говеждо също отбелязват рекорд за този период - 160 478 тона. Това се случи, след като правителството на президента Хавиер Милей взе решение да прекрати експортните ограничения за някои разфасовки месо.
През януари и февруари над 75% от продажбите на месо от страната в чужбина са били насочени към купувачи в Китай, Европейския съюз и Израел.
Аржентина може да се похвали с един от най-добрите селскостопански сектори в света и е основен доставчик на зърнени храни, включително преработена соя и царевица, в допълнение към говеждото месо, въпреки че в миналото секторът бе притискан от ограничения на износа, предназначени да контролират цените на вътрешния пазар.
Самите аржентинци също са големи потребители на говеждо месо, като с особена популярност се ползват традиционните барбекюта „асадо“.
На фона на продължителния икономически спад, белязан от годишната инфлация, която в момента е над 270 процента, средното потребление на говеждо в страната обаче е спаднало до около 40 килограма на глава от населението през февруари.
Потреблението на говеждо в южноамериканската държава е на най-ниско ниво от 2021 година насам, показват официалните данни.