Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Кристалина Георгиева: И през следващата година очакваме ръст на инфлацията

Анализи

Кристалина Георгиева: И през следващата година очакваме ръст на инфлацията

Кристалина Георгиева: И през следващата година очакваме ръст на инфлацията - Tribune.bg
Снимка:
© МВФ

„Срещата на инициативата „Три морета“ идва в момент на слаб растеж и задълбочаващи се различия между региони и сектори на икономиката. Войната на Русия продължава да нанася ужасяващи щети на Украйна и да тегли надолу перспективите в страните от инициативата“.

Това заяви в свое видео обръщение управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на осмата Среща на върха на Инициативата „Три морета“.

„Тази година пазарите на труда се охлаждат плавно, което увеличава вероятността за „меко приземяване“. Инфлацията ще продължава още известно време да тежи на уязвимите семейства, но намалява. И през следващата година очакваме растежът леко да се повиши“, коментира Георгиева.

По думите ѝ напредъкът е твърде бавен и икономическата среда ще продължава да бъде по-предизвикателна, отколкото беше преди пандемията. Рисковете варират от допълнителни шокове, свързани с войната, които да се отразят на цените на храните и горивата, до текущите предизвикателства от геополитическата фрагментация и климатичните промени.

„За смекчаване на тези рискове и ускоряване на растежа в идващите години, трябва да посрещнем предизвикателствата, които поставя тази конференция: да отговорим иновативно на новите реалности и нарастващите нужди от инвестиции.

Да си спомним как чешките, словашките и словенските компании сграбчиха открилите се възможности преди едно поколение, когато техните държави влязоха в ЕС.

Днес възможностите са различни. Но докато веригите за доставки, технологиите и търговията се променят, едно нещо остава същото - страните, които се справят добре с базовите фундаменти, ще бъдат по-успешни.

Икономическата стабилност е на първо място. Това означава борба с инфлацията, докато битката бъде спечелена. Монетарната и фискалната политика трябва да работят заедно, докато продължават да подкрепят най-уязвимите хора.

На следващо място – запазване на надеждни енергийни доставки. Миналата година европейските държави си сътрудничиха за осигуряване на различни източници и трасета за доставки, за да се откачат бързо от руския газ. Нужен е същият дух на сътрудничество, за да се направи спешен преход към благоприятна за климата устойчива енергия.

Инвестициите в транспортна и дигитална инфраструктура са следващата фундаментална стъпка. И симулационните модели на МВФ показват, че тук техният ефект може да бъде удвоен през следващите 10 до 15 години, ако бъдат направени правилно. Това означава подобряване на свързаността през граници и региони и постигане на същата ефективност на публичните инвестиции, както в страните от ЕС-15.

Нужни са и добре замислени регулации, които да осигурят равен достъп до тази нова инфраструктура за всички потребители.

И накрая, трябва да подобрим бизнес климата. Повишаването на ефективността на управлението и намаляването на корупцията ще направят региона по-конкурентоспособен, когато компаниите избират къде да инвестират в дългосрочен план.

Инициативата „Три морета“ е важен катализатор за така силно необходимите частни инвестиции. Фокусът върху съвместната работа за изграждане на регионална инфраструктура помага за справяне с ключова пречка пред растежа - и може да доведе до сътрудничество и в други сфери.

Докато работите по засилване на перспективите пред този регион, МВФ ще бъде на ваша страна. Защото сме напълно съгласни с мотото на домакина Румъния за тази конференция – заедно сме по-силни“. С тези думи завърши изявлението си Кристалина Георгиева.

Форумът събира лидерите на 12-те страни участнички в Инициативата „Три морета“, за да обсъдят теми, свързани с допълнителни възможности за стимулиране на икономическото развитие, засилване на сътрудничеството, укрепване на сигурността в региона, подобряване на регионалната свързаност и мобилизиране на необходимите инвестиции за важни за региона инфраструктурни проекти. На форума тази година заместник министър-председателят и министър на външните работи на България Мария Габриел ръководи българската делегация.

Анкети