Анализи
Мерки срещу недостига на ориз: В Япония разработват нови топлоустойчиви сортове
Борейки се с недостига на ориз, след като екстремните метеорологични условия опустошиха миналогодишната реколта, Япония се надява, че новите устойчиви на топлина разновидности на основната храна в страната могат да помогнат за предотвратяване на бъдещи шокове в предлагането, пише Ройтерс.
Високите температури и сухите условия през миналото лято доведоха до по-ниски добиви на ориз в ключови региони и влошиха качеството на зърното, което допринесе за най-ниските запаси от 25 години, според официални данни.
Наред с по-голямото търсене - отчасти дължащо се на рекорден брой туристи тази година - супермаркетите в цялата страна се борят да поддържат заредени рафтовете с ориз през последните месеци, а някои наложиха квоти за това какво количество могат да купуват клиентите.
Местното правителство в Сайтама, префектура на север от Токио, която е един от най-горещите региони в страната, се надява, че науката може да предотврати бъдещ недостиг и се движи напред с един от няколкото общонационални проекта за разработване на по-устойчив ориз.
Япония отчете най-топлия си юли в историята тази година.
Високата температура нарушава натрупването на нишесте в оризовите зърна, което ги кара да изглеждат по-матови, изпъстрени с бели петна и по-малко желани за консумация от човека, което оказва влияние върху пазарната стойност на реколтата.
„Колкото повече има този мътен, бял феномен, качеството на ориза намалява, което води до спад в доходите на фермерите“, посочва Наото Оока, който ръководи отглеждането на ориз в изследователския център за селскостопански технологии на Сайтама.
В центъра изследователите вземат семена от цяла Япония, култивират ги и ги опрашват кръстосано в опит да създадат по-устойчиви сортове като emihokoro или "лъчезарна усмивка", който беше засаден в 31 опитни полета тази година.
Оризът е източник на гордост за Япония, известна с първокласни зърна, които са основата за характерни ястия като суши, но също така е и широко консумирана храна.
Оризът също е една от малкото основни храни, благодарение на които нацията исторически е успяла да задоволява нуждите си в производството. Четвъртата по големина икономика в света внася повече от 60 на сто от своите хранителни ресурси.
Слабият миналогодишен добив е сред факторите, които вдигнаха рязко цените.
Частните запаси от ориз в Япония възлизат на 1,56 милиона тона през юни 2024 г., най-ниският обем в края на сезона от 1999 г., когато за първи път са събрани сравними данни, според министерството на земеделието.
Данните за инфлацията за юли, публикувани миналата седмица, показаха, че оризът, с изключение на известния първокласен сорт кошихикари, е отбелязал най-голямото увеличение на цените от над 20 години.
Въпреки че настоящият недостиг може да бъде облекчен, когато е налична нова реколта още през септември, ограниченото предлагане се очаква да продължи и през следващата година с горещо време, което създава рискове за предстоящите реколти, каза изследователската компания "Би Ем Ай" (BMI) в доклад този месец.
Междувременно правителството е все по-загрижено, че изменението на климата ще застраши най-важната му реколта в дългосрочен план, освен ако не се предприемат действия.
Доклад на земеделското министерство, публикуван през юли, показва, че добивите на неолющен ориз в Япония се очаква да намалеят с около 20 на сто до 2100 г. в сравнение с предходния век.
Според министерството преминаването към устойчиви на висока температура сортове е най-важната мярка за справяне с въздействието на изменението на климата върху оризовите култури и възможния бъдещ недостиг.