Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. МВФ: основните лихвени проценти по света ще останат високи „за известен период от време“

Анализи

МВФ: основните лихвени проценти по света ще останат високи „за известен период от време“

МВФ: основните лихвени проценти по света ще останат високи за известен период от време - Tribune.bg
Снимка:

Страните с развиващи се пазарни икономики са изправени пред по-нестабилно и по-несигурно бъдеще, поради което трябва да възстановят фискалните буфери в националните си бюджети, да увеличат приходите си, да разнообразят търговските си потоци и да се подготвят за огромни годишни разходи, свързани със зеления климатичен преход. Това заяви първият заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Гита Гопинат по време на конференция, организирана от централната банка на Република Южна Африка, предаде Ройтерс.

Вторият по ранг ръководител в МВФ посочи, че развиващите се пазарни икономики са изправени пред редица предизвикателства поради нарастващите геополитически противоречия, усложняващите се финансови условия в глобален аспект и нарастващите разходи, свързани с предотвратяването на негативните изменения на климата.

„Централните банки трябва да са готови да действат, ако финансовите условия се влошат значително в глобален аспект. Те трябва да вземат предвид финансовите рискове, свързани с негативното изменение на климата“, посочва Гопинат.

МВФ очаква "основните лихвени проценти (на водещите централни банки - бел.ред.) да останат високи "за известен период от време" и вероятно никога повече да не бъдат на много ниски равнища за по-продължителен срок", отбелязва първият заместник управляващ директор на международната финансова институция.

От началото на 2023 г. се наблюдава шесткратно увеличение на значимите политически решения, които водят до ограничаване на свободната търговия, по данни на МВФ.

„Смущаващите“ геополитически противоречия се очаква да нанесат най-сериозни щети на страните с развиващи се пазарни икономики, като загубите на някои от тях може да възлязат на 10 на сто от брутния им вътрешен продукт, допълва Гита Гопинат.

Анкети