Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Нидерландия влага 250 млн. евро в 7 проекта за зелен водород

Анализи

Нидерландия влага 250 млн. евро в 7 проекта за зелен водород

Нидерландия влага 250 млн. евро в 7 проекта за зелен водород - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Нидерландското правителство, въпреки че е със статут в оставка, продължава усилено своята работа и начертана инвестиционна политика. С едно от последните си решения, кабинетът на Марк Рюте отпусна 250 млн. евро за 7 проекта за зелен водород с 101 MW. Кандидатите са избрани след проведена тръжна процедура.

Един от проектите е на германският енергиен гигант RWE, чиито мениджмънт потвърдил, че е получил близо 125 млн. евро за 50MW инсталация. Окончателното инвестиционно решение германците ще вземат в края на тази година, съобщи сайтът hydrogeninsight.com, посочва в блога си българският журналист, живеещ в Белгия – Апостол Апостолов.

Изборът на нидерландските власти да се доверят на RWE е определена като „отлична новина" от главната оперативна директорка по водородните проекти Сопна Сури.

"Финансирането е един от решаващите компоненти, за да направи цялостния проект икономически жизнеспособен и да ускори разрастването на пазара на водород в провинция Гронинген и извън нея. Чрез доставката на чист водород, например за транспортния сектор и химическите заводи, нашият обект в Еемсхавен (Северна Нидерландия) ще помогне за намаляване на въглеродните емисии на индустриалните компании в Северозападна Европа".

Многомилионният транш от бюджета на ниската земя е поредната стъпка на това правителство (действащо още като редовно преди да подаде оставка през миналото лято, б. а.) към преследване на амбицията страната да се превърне в ключов център за дистрибуция на зелен водород в Европа – първо със своите съседи, а впоследствие и със страни от други континенти – сред тях и Мароко.

Освен като ключов газов пазар – Германия е важен стратегически партньор за нидерландския бизнес. Пазарът на зелен водород е сред областите от взаимен интерес за индустриите от двете страни на границата. В тази насока се работи и сред висшите етажи на властта, та дори и кралят.

През ноември 2023 година, по време на посещение в Германия, Вилем-Александър се договори с властите на провинция Северен Рейн-Вестфалия да се ускори вносът зелен водород. Двете страни за тази цел са заделили по 300 млн.евро.

По време срещата е станало ясно, че двете страни могат да си произвеждат сами зелен водород от наличните вятърни и слънчеви мощности, но за да се захранват напълно индустриите ще е необходим и внос.

Вносът ще е необходим за нуждите както на пристанищата в Нидерландия, така и в Германия. В дългосрочен план съвместната инициатива ще създаде северозападен европейски пазар на водород, в който Нидерландия може да се превърне в един от най-важните водородни центрове в региона", казват от нидерландското икономическо министерство.

Паралелно с Германия, нидерландците усилено преговарят за сътрудничество и със своята белгийска съседка.

Миналата пролет местните икономически медии съобщиха, че един от съвместните проекти е развиването на дълбоководно пристанище, което ще бъде превърнато през следващите години в „зелен“ център за водород и амоняк.

Няколко енергийни компании (сред които и нидерландски неофициално за заявили, че следят с интерес развоя) са готови да инвестират съвместно във Вилхелмсхафен (Северна Германия) над 5 милиарда евро в проекта, който има за цел да направи Германия още по-независима от руския газ.

Проекти като тези в Германия и Нидерландия са част от голямата цел на Европейската комисия да увеличи делът на водорода в практиките. Към 2022 година той е бил с нищожните 2%. Използвал се е предимно за производство на химически продукти като пластмаси и торове. 96% от този водород е произведен с природен газ, което води до значителни количества емисии на CO2.

Приоритет за ЕС е разработването на възобновяем водород и той има за цел да произвежда 10 милиона тона и да внася 10 милиона тона до 2030 г.

Стратегия на ЕС за водорода и инициативи

Стратегията на ЕС за водорода (COM/2020/301) беше приета през 2020 г. и предложи политически точки за действие в 5 области: инвестиционна подкрепа; подпомагане на производството и търсенето; създаване на водороден пазар и инфраструктура; научни изследвания и сътрудничество и международно сътрудничество.

Пакетът Fit-for-55, представен през юли 2021 г., представи редица законодателни предложения, които превръщат европейската стратегия за водорода в конкретна европейска рамка за водородната политика.

Механизмът за възстановяване и устойчивост на чиста енергия беше предоставен на държавите от ЕС за инвестиции във водородни проекти по цялата верига за създаване на стойност.

Инвестиционна подкрепа е предоставена и чрез важните проекти от общ европейски интерес (IPCEIs) за водорода. Първият IPCEI, наречен "IPCEI Hy2Tech", който включва 41 проекта и беше одобрен през юли 2022 г., има за цел разработването на иновативни технологии за веригата на стойността на водорода за декарбонизиране на промишлените процеси и сектора на мобилността, с акцент върху крайните потребители.

През септември 2022 г. Комисията одобри "IPCEI Hy2Use", който допълва IPCEI Hy2Tech и който ще подкрепи изграждането на инфраструктура, свързана с водорода, и разработването на иновативни и по-устойчиви технологии за интегриране на водорода в промишления сектор.

И накрая, партньорството за чист водород беше създадено през ноември 2021 г. в подкрепа на научните изследвания и иновациите във водородната екосистема.

Рамката на политиката беше допълнена с 2 делегирани акта, официално приети на 20 юни 2023 г., приложими за възобновяемия водород съгласно Директивата за енергията от възобновяеми източници. Първият обхваща възобновяемите горива от небиологичен произход (RFNBOs) и определя критериите за продукти, които попадат в категорията "възобновяем водород".

Другият предлага подробна схема за изчисляване на емисиите от жизнения цикъл на възобновяемия водород и рециклираните въглеродни горива, за да се постигне прагът за намаляване на емисиите на парникови газове, определен в директивата.

Анкети