Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Новите американски санкции могат да застрашат износа на руски петрол за Индия

Анализи

Новите американски санкции могат да застрашат износа на руски петрол за Индия

Новите американски санкции могат да застрашат износа на руски петрол за Индия - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Новият пакет от санкции на САЩ срещу Русия може да застраши износа на руски петрол за Индия - основен източник на средства за инвазията в Украйна, съобщи „Киев Индипендънт“.

През двете години, откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване, делът на руския петрол в общия внос на Индия нарасна от 2% на 10%. Индия използва руския петрол за своето развитие, като дори рафинира част от него и го продава обратно на Запада.

На 23 февруари президентът на САЩ Джо Байдън обяви допълнителен пакет от санкции срещу Русия преди втората годишнина от пълномащабното нахлуване и във връзка със смъртта на Алексей Навални.

Санкциите са насочени срещу най-голямата руска корабна компания „Совкомфлот“ за нарушаване на тавана на цените на руския петрол, определен от Г-7.

Към края на 2023 г. държавите от Г-7 обещаха да засилят прилагането на ценовия таван, въведен за първи път през декември 2022 г., след като се появиха доклади, че Русия е продължила да изнася голяма част от суровия си петрол на цена над 60 долара за барел, като е използвала „флот на призраците“ от предимно незастраховани танкери.

Новите санкции могат да усложнят усилията на индийските държавни рафинерии да си осигурят годишни сделки за доставки.

Индийските държавни рафинерии водят преговори с руския петролен гигант Роснефт за сключване на годишна сделка за до 400 000 барела на ден, но сделката зависи от това какво ще предложи Русия по отношение на плащанията и отстъпките.

Индийските рафинерии смятат, че ще има предизвикателства при набавянето на танкери заради санкциите срещу „Совкомфлот“, което „може да доведе до повишаване на фрахтовите ставки“ и да намали отстъпката за петрол.

Анкети