Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Обемът на търговията на дребно през октомври расте с 0,3 на сто в ЕС и с 0,1 на сто в еврозоната

Анализи

Обемът на търговията на дребно през октомври расте с 0,3 на сто в ЕС и с 0,1 на сто в еврозоната

Обемът на търговията на дребно през октомври расте с 0,3 на сто в ЕС и с 0,1 на сто в еврозоната - Tribune.bg
Снимка:
© Евростат

През октомври 2023 г. сезонно коригираният обем на търговията на дребно е нараснал с 0,3 на сто в ЕС и с 0,1 на сто в еврозоната спрямо предходния месец, когато беше регистриран спад от 0,1 на сто както в ЕС, така и в еврозоната. отчита Евростат.

През октомври на годишна база сезонно коригираният индекс на продажбите на дребно се е свил с 0,9 на сто в ЕС и с 1,2 на сто в еврозоната.

В ЕС обемът на търговията на дребно през октомври спрямо септември година е нараснал с 1 на сто за нехранителните стоки и с 0,1 на сто за автомобилните горива, а е намалял с 0,8 на сто за хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия.

В еврозоната обемът на търговията на дребно се е повишил с 0,8 на сто за нехранителните продукти и е намалял с 0,8 на сто за автомобилните горива, и с 1,1 на сто за хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия.

Сред страните членки, за които има налични данни, най-големите месечни увеличения в общия обем на търговията на дребно е регистриран в Хърватия (+3,1 на сто), Нидерландия (+2,4 на сто) и Словакия (+1,9 на сто). Най-голямото намаление е отчетено във Франция (-1 на сто), Белгия и Австрия (-0,8 на сто и в двете страни), Испания и Португалия (-0,4 на сто и в двете страни).

В България обемът на търговията на дребно през октомври спрямо септември е нараснал с 1 на сто.

В ЕС обемът на търговията на дребно през октомври на годишна база е намалял с 5,5 на сто за автомобилни горива и с 1,2 на сто за хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, а е нараснал с 0,2 на сто за нехранителни продукти.

В еврозоната обемът на търговията на дребно се е понижил с 6,4 на сто за автомобилни горива и с 1,5 на сто за хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и е нараснал с 0,1 на сто за нехранителни продукти.

Сред страните членки, за които има достъпни данни, най-големият годишен спад в обема на продажбите на дребно е регистриран в Словения (-15,6 на сто), Унгария (-6,5 на сто)и Естония (-5,5 на сто). Продажбите на дребно са нараснали най-много в Испания (+5,9 на сто), Дания (+4,2 на сто), България и Люксембург (+3,1 на сто и в двете страни).

Анкети