Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Основните търговци на обувки в света за 2023 г. са Китай, Виетнам и Италия

Анализи

Основните търговци на обувки в света за 2023 г. са Китай, Виетнам и Италия

Основните търговци на обувки в света за 2023 г. са Китай, Виетнам и Италия - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Основните търговци на обувки в света са Китай, Виетнам и Италия, като общият обем на износа на тези три страни за 2023 г. заема дял от над 50% от световния пазар на обувки. Това показват последните данни на платформата Comtrade на ООН и националните статистики.

Общият годишен обем на износа на обувки в света, според наличната към момента статистика, възлиза на над 154 милиарда долара. Китай е продал най-много обувки - 53 милиарда долара. Следва Виетнам с доставки за 20 милиарда долара и Италия с почти 15 милиарда долара. Така тези три страни представляват над половината от световните доставки на обувки. Германия и Индонезия затварят челната петица - техният обем на внос възлиза съответно на над 11 и 6 милиарда долара.

В същото време тази челна петица остава непроменена от девет години, с изключение на 2019 г., когато Франция измести Индонезия от петото място.

Освен това 10-те най-големи доставчици на обувки в света включват Франция с износ от 6 милиарда долара, Холандия с 5 милиарда долара, Испания с 3,8 милиарда долара, Полша с 3,4 милиарда долара и Индия с 2,5 милиарда долара. В същото време Хонконг и Белгия успяха да изпаднат от челната десетка за две години.

Първите двадесет „фабрики за обувки“ в света се допълват от Португалия (2,1 милиарда долара), Хонг Конг (2 милиарда долара), САЩ (1,4 милиарда долара), Камбоджа (1,37 милиарда долара), Румъния (1,35 милиарда долара), Турция (1,27 милиарда долара) , Бразилия (1,26 милиарда долара), Австрия (1,26 милиарда долара), Чехия (1,2 милиарда долара) и Словакия (1,1 милиарда долара).

Анкети