Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. От санкциите срещу Русия до риска от неплатежоспособност на САЩ - темите на финансовите преговори на Г-7

Анализи

От санкциите срещу Русия до риска от неплатежоспособност на САЩ - темите на финансовите преговори на Г-7

От санкциите срещу Русия до риска от неплатежоспособност на САЩ - темите на финансовите преговори на Г-7 - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Подкрепата за разкъсваната от войната Украйна ще бъде водеща тема в дневния ред на финансовите преговори на Г-7, които започват днес, но министрите и шефовете на централните банки ще обсъдят и други въпроси - от несигурността в банковия сектор до опасенията за неплатежоспособност на САЩ.

Тридневната среща на Групата на седемте развити държави се провежда в момент, когато световната икономика все още не е стабилна след години на пандемични проблеми, утежнени от нахлуването на Русия в Украйна.

Затова разговорите в крайбрежния град Ниигата в централна Япония са шанс да се очертае визия за финансова стабилност преди лидерите на Г-7 да се съберат следващия уикенд в Хирошима.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън пристигна под сянката на безизходицата на Вашингтон по отношение на лимита на дълга, като в четвъртък предупреди, че неизпълнението на задълженията рискува „катастрофа“ и дори политическото говорене по въпроса може да наложи „сериозни икономически разходи“.

В реч, произнесена при откриването на събитието, тя призова за прилагане на ръководените от САЩ санкции и други икономически мерки, наложени на Москва.

„Тази година основна част от нашата стратегия е да предприемем по-нататъшни действия за прекъсване на опитите на Русия да избегне нашите санкции“, каза тя.

Това включва „идентифициране и закриване на конкретни канали, използвани от Русия за оборудване и финансиране на нейната армия“, както и оказване на натиск върху компании и юрисдикции, които улесняват заобикалянето на санкциите, добави Йелън.

Когато финансовите министри от Г-7 се срещнаха през април във Вашингтон, те приветстваха одобрението на МВФ за финансиране на Киев в размер на 15,6 млрд. долара, потвърдиха санкциите срещу Москва и обещаха „по-нататъшни действия при необходимост“.

Нямаше официални индикации, че по време на разговорите тази седмица ще бъдат договорени нови мерки, но вратата е отворена, каза Джон Киртън, директор на изследователската група на Г-7 в университета в Торонто.

Новите действия биха могли да се съсредоточат върху „засилване на заобикалянето на санкциите... като се започне от Китай“, каза той пред АФП преди разговорите в Ниигата, към които на практика ще се присъедини и украинският министър на финансите Сергей Марченко.

Представители на ЕС вече обсъждат спирането на износа на чувствителни технологии за осем китайски компании заради подозрения, че ги продават на Русия.

Г-7 може също така да се опита да спре танкерите да продават тайно руски петрол в нарушение на тавана на цените на петрола на групата или да разшири забраните за износ, каза Киртън.

Банкова стабилност

По-силните вериги за доставки, регулирането на криптовалутите и финансирането на борбата с изменението на климата също ще бъдат теми за разговор на министрите, шефовете на централните банки и ръководителите на МВФ, ОИСР и Световната банка.

Японският министър на финансите Шуничи Сузуки тази седмица също подчерта необходимостта от бдителност в банковия сектор, който вероятно ще има голямо значение в дискусиите.

От началото на март три регионални банки в САЩ се сринаха, което предизвика паника сред клиентите и сътресения в акциите на средните по размер институции.

В Ниигата „членовете на Г-7 могат да се споразумеят за силно, единно послание, за да успокоят и убедят клиентите и контрагентите да спрат атаките си“ срещу такива кредитори, заяви Киртън.

Европейските членове на Г-7 и САЩ обаче може да не са съгласни с необходимостта от регулиране на масовите изтегляния на пари от цифрови банки, предупреди той.

В интервю за японския бизнес ежедневник Nikkei президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард вече настоя, че „надзорът трябва да бъде интензивен и възможно най-подробен“, за да се сведат рисковете до минимум.

Ще има разминаване и по отношение на паричната политика, като Япония остава твърдо решена да поддържа ултраниски лихвени проценти, дори когато повечето големи централни банки повишиха своите, за да се справят с инфлацията през последните месеци.

Очаква се блокът, който включва Япония, САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Канада, Италия и Европейския съюз, да обсъди инвестициите в инфраструктура в по-слабо развитите страни.

Япония се стреми да използва тазгодишната среща на Г-7 за контакти с държави извън групата и финансовите министри на Индия, Индонезия и Бразилия ще се присъединят към разговорите в Ниигата, заедно с министрите на Южна Корея и Сингапур.

Тези контакти се смятат за ключови за повлияване на международното мнение както за Русия, така и за Китай, който финансира инфраструктурата по целия свят чрез огромната си инициатива „Един пояс, един път“.

Анкети