Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Първи в ЕС: Гърците въведоха шестдневна работна седмица. Служителите виждат ограничение на трудовите права

Анализи

Първи в ЕС: Гърците въведоха шестдневна работна седмица. Служителите виждат ограничение на трудовите права

Първи в ЕС: Гърците въведоха шестдневна работна седмица. Служителите виждат ограничение на трудовите права - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

От началото на този месец повече предприятия в Гърция могат да налагат шестдневна работна седмица на своите служители. Мярката важи за фирми, които предоставят услуги 24/7 или такива с извънредно натоварване.

Според новото трудово законодателство работниците в частния сектор може да ходят в офиса шест дни в седмицата, тъй като влиза в сила 48-часовата работна седмица, предава euronews.

Избрани промишлени и производствени съоръжения, както и фирми, предлагащи услуги 24/7, имат право да удължат работната седмица над пет дни. Служителите в сферата на ресторантьорството и туризма обаче са освободени от по-дълги работни седмици.

Тази промяна означава, че 40-часовата работна седмица на служителя може да се удължи до 48 часа на седмица.

Мярката предизвика възмущение сред гръцките служители, които твърдят, че тя връща страната към време на ограничени трудови права. Мнозина подчертават, че други страни преминават към четиридневна работна седмица.

Бизнесът в Португалия отчита като положително въвеждането на четиридневна работна седмица

Експериментално: В Германия изпробват четиридневна работна седмица без да пипат заплатите

Що се отнася до заплащането служителите ще получават 40% допълнително за шестия си работен ден или 115% повече, ако работят в неделя.

Въпреки това мнозина - особено по-младото поколение - дават приоритет на здравето си и баланса между професионалния и личния живот, който според тях новият закон има потенциал да застраши.

Икономистите посочват, че най-големият проблем на гръцката икономика е производителността на работното време. Според данни на Европейската комисия номиналната производителност на труда на работен час в Гърция е с около 40% по-ниска от средната за Европа. Допринасящите фактори включват липса на инвестиции в нови технологии, недостатъчно квалифицирани човешки ресурси и прекомерна бюрокрация, натоварваща гръцкото предприемачество.

Данните на Евростат за 2023 г. показват, че средната работна седмица в Гърция е 39,8 часа, най-високата в Европейския съюз, следвана от Полша и Кипър.

Средно за Европа е 36,1 часа на седмица, като Холандия има най-малко часове - 32,2 часа на седмица.