Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Пазар на труда: Работните места в частния сектор на САЩ са се увеличили

Анализи

Пазар на труда: Работните места в частния сектор на САЩ са се увеличили

Пазар на труда: Работните места в частния сектор на САЩ са се увеличили - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

През април наемането на служители в частния сектор на САЩ е намаляло, но ръстът на работните места е бил по-висок от очаквания. Това се дължи на сектора на услугите, съобщи ADP.

През миналия месец компаниите са създали 192 000 работни места, което е лек спад спрямо ревизираните 208 000 през предходния месец, се казва в доклада.

Пазарът на труда показа устойчивост въпреки усилията на централната банка на САЩ да поддържа високи лихвени проценти и да се бори с упоритата инфлация.

Въпреки че по-високите лихвени проценти повишават разходите за заеми за потребителите и предприятията и могат да повлияят на заетостта, пазарът на труда се задържа, поради нежеланието на работодателите да освобождават работници, които първоначално трудно са намерили.

Силата на пазара на труда на свой ред спомогна за увеличаване на потребителските разходи.

„През април наемането на служители беше широкообхватно“, заяви в изявление главният икономист на ADP Нела Ричардсън.

Тя добави, че само информационният сектор, като телекомуникациите и медиите, е показал слабост.

Според ADP ръстът на заплатите „продължава да се забавя“, въпреки че средният темп на наемане се е ускорил през последните три месеца.

Ръстът на заплатите на тези, които са останали на работните си места, е без съществена промяна - 5%, докато ръстът на тези, които са сменили работата си, се е понижил от 10,1% на 9,3%.

Секторите, които добавиха нови работни места, включват търговията, транспорта и комуналните услуги, професионалните и бизнес услугите, както и образованието и здравеопазването, според ADP.

Анкети