Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Проф. Даниела Бобева: Нужна е ясна оценка за ползите и рисковете от сливането на НАП и „Митници“

Анализи

Проф. Даниела Бобева: Нужна е ясна оценка за ползите и рисковете от сливането на НАП и „Митници“

Проф. Даниела Бобева: Нужна е ясна оценка за ползите и рисковете от сливането на НАП и Митници - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Ние сме 6 милиона граждани. Имаме 19 министерства и 94 агенции към тях. Обрасла е администрацията с изключително много институции, всяка една от тях трябва да има професионален и административен състав. Отдавна е наболял въпросът и аз адмирирам идеята да се консолидират държавни институции“. Това коментира пред БНР проф. Даниела Бобева, финансист и преподавател в УНСС, бивш министър и бивш вицепремиер.

Според проф. Бобева, финансовото министерство, което Асен Василев ръководи трябва да бъде последователно в политиката си да се консолидира държавната администрация в по-малко на брой институции, защото само преди няколко месеца ведомството е създало нова агенция с 22 души персонал в разрез с тази политическа заявка.

Проф. Бобева припомни, че и по времето, когато тя беше в управлението на страната ни, също е имало идея за сливане на НАП и агенция „Митници“, но не са успели да я реализират.

По думите ѝ инициативата на министъра на финансите Асен Василев трябва да бъде преценявана в общия контекст на държавната администрация:

„По същество дейностите на НАП и „Митници“ са свързани, но и независими. Въпреки че ще бъдат обединени, би трябвало да се предпазим от консолидиране на интереси в една институция. Всичко е в детайлите - как ще се направи цялото обединение. Идеята е да се рационализира съставът на тази нова институция“, коментира проф. Бобева.

Тя отбеляза, че ще има стрес у служителите на НАП и Агенция „Митници“, защото неминуемо ще има съкращения, съгласи се тя и посочи още :

„В Митниците са 3300 човека, в НАП са около 8000, така че говорим за една наистина много мащабна реформа. ... Предполагам, че ще има работна група, която да направи по-цивилизован този процес“.

Според проф. Бобева не бива да се правят апокалиптични прогнози за последиците от сливането на двете институции и изказа предположение, че то ще се осъществява на етапи, за да няма смущение в двете системи:

„Тъй като говорим за една структура, която е в сърцевината на държавата и на парите на държавата, трябва да има много ясна оценка за ползите и рисковете от този процес и дали си заслужава да се прави, при положение че системите на двете институции са обвързани по необходимия начин. Т.е. какви ефекти ще даде най-вече от гледна точка на събираемостта".

„Има плюсове, има и минуси. Според мен са повече плюсовете от тази консолидация“, изтъкна проф. Даниела Бобева.

Анкети