Анализи
Производството на бира се връща на нивото отпреди пандемията, а потреблението ѝ у нас се увеличава (ГРАФИКИ)
През 2022 г. страните от ЕС са произвели почти 34,3 милиарда (милиарда) литра бира, съдържаща алкохол, и 1,6 милиарда литра бира, която съдържа по-малко от 0,5% алкохол или изобщо не съдържа такъв.
В сравнение с 2021 г. производството на бира с алкохол в ЕС се е увеличило със 7%, връщайки се до нива, близки до предпандемичната 2019 г., когато производството е било 34,7 милиарда литра. Що се отнася до бирата без алкохол, няма промяна в сравнение с 2021 г., отчитат от Европейската статистическа служба Евростат.
Общото производство на бира (с и без алкохол) в ЕС през 2022 г. е еквивалентно на почти 80 литра на жител.
Германия продължава да е водещ производител на бира
Сред страните от ЕС с налични данни през 2022 г. Германия продължава да бъде най-големият производител със 7,6 милиарда литра (повече от 22% от общото производство в ЕС). Това означава, че около една на всеки четири бири, съдържащи алкохол, произведени в ЕС, са с произход от Германия.
Германия е последвана от Испания с произведени 3,9 милиарда литра (повече от 11% от общото производство на ЕС), Полша с 3,7 милиарда литра (11%), Холандия с 2,6 милиарда литра (почти 8%) и Франция и Италия, и двете с 2,0 милиарда литра (всеки по 6%).
Топ износител е Нидерландия, а Франция е на чело в класацията по внос на кехлибарената напитка
Както и в предишни години, данните за търговията показват, че Нидерландия продължава да бъде водещият износител на бира, съдържаща алкохол през 2022 г. Нидерландия е изнесла общо (вътре и извън ЕС) 2,6 милиарда литра бира, съдържаща алкохол през 2022 г., отчитайки за 27% от общия износ на бира в ЕС. В сравнение с 2021 г. тази страна отбеляза увеличение на износа на бира с 0,7 млрд. литра.
Нидерландия е следвана от Белгия (1,6 млрд. литра; 17%), Германия (1,5 млрд. литра; 16%), Чехия (0,6 млрд. литра; 6%) и Ирландия (0,4 млрд. литра; 5%).
При вноса също няма промяна в сравнение с 2021 г., тъй като Франция продължава да бъде най-големият вносител на бира, съдържаща алкохол през 2022 г., с 0,9 милиарда литра, което представлява 17% от общия внос на ЕС (вътре и извън ЕС). Другите големи вносители са Италия с над 0,7 млрд. литра (14%), Германия с по-малко от 0,7 млрд. (12%), Холандия с 0,6 млрд. литра (11%) и Испания с 0,5 млрд. литра (10%).
Най-голямата експортна дестинация извън ЕС: Обединеното кралство
Що се отнася до основните дестинации за износ на бира за страни извън ЕС, Обединеното кралство (860 милиона литра; 21% от общия износ на бира извън ЕС) и Съединените щати (716 милиона литра; 18%) са основните партньори, следван от Китай (349 милиона литра; 9%), Русия (271 милиона литра; 7%) и Канада (155 милиона литра; 4%).
Вносът на бири, съдържащи алкохол от страни извън ЕС, е незначителен в сравнение с вноса в ЕС. При внос от страни извън ЕС страните от ЕС предпочитаха британска бира (290 милиона литра; 57% от целия внос на бира извън ЕС през 2022 г. и мексиканска бира (99 милиона литра; 19% съответно). Сърбия (40 милиона литра; 8 %), Украйна (15 милиона; 3%) и Китай (11 милиона; 2%) следват в списъка на най-добрите партньори за внос, но с много по-ниски стойности.
Началото на бирата датира от древна Вавилония и бързо се превръща в любима напитка на хората. У нас бирата се налага като алкохолна напитка през втората половина на ХІХ век. Днес България се нарежда на 25-о място в света по потребление на бира, а в първата петица са Чехия, Австрия, Литва, Румъния и Полша.
Международният ден на бирата се отбелязва на 5 август от 2007 г. до 2012 г., но от 2013 г. празникът се отбелязва всеки първи петък на август - тази година празникът беше на 4 август, съобщават от Националния статистически институт.
По данни на НСИ потреблението на бира у нас стабилно се покачва през годините - ако през 2015-а средното потребление в домакинство е било 21,7 л, то през 2022 г. то стига до 24,7 л, като рязък пик е наблюдаван единствено през предпандемичната 2019 г., когато средно в българското семейство са потребявани около 25 литра бира.
По тримесечия у нас най-високо е потреблението от юли до септември - 7,8 л на домакинство, а най-ниско от януари до март - 4,5 л.
Първата пивоварна в България е открита малко преди или около Освобождението от османско владичество, а в нея работи чешки майстор пивовар. Тя се намирала в Русе и носела името на Света Петка.