Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Проучване: Ресторантите със звезда Мишлен е по-вероятно да закрият бизнеса си

Анализи

Проучване: Ресторантите със звезда Мишлен е по-вероятно да закрият бизнеса си

Проучване: Ресторантите със звезда Мишлен е по-вероятно да закрият бизнеса си - Tribune.bg
Снимка:

В продължение на близо 100 години звездата Мишлен се смята за връх в кулинарията. Но ресторантите, които са получили такава се оказват по-склонни да затворят, отколкото тези, които остават без звезда, показва ново изследване на Даниел Сандс от Училището по мениджмънт на Лондонския университетски колеж.

Той проследява ресторанти, които са отворили врати в Ню Йорк в периода 2000-2014 г. и са получили рецензия със звезда в New York Times.

Сандс установява, че повече от 40% от ресторантите, наградени със звезда Мишлен между 2005-2014 г., са затворили до края на 2019 г.

За сравнение, 35 от 184 ресторанта без звезда Мишлен (19%) са затворили бизнеса си през същия период.

Ръководството на Мишлен за първи път е създадено във Франция през 1900 г. и има за цел да насърчи ранния автомобилен трафик, като даде списък с ресторанти и хотели за пътниците. Те правят това с цел увеличение на продажбите на гуми на Michelin, защото хората ще карат повече.

Самата система за класиране със звезди е създадена в средата на 30-те години на миналия век, а до средата на века ръководството на Мишлен и неговите звезди се превръщат в синоним на изисканата кухня.

Проклятието на звездата Мишлен

Проучването на Даниел Сандс установява, че докато една звезда може да повиши публичността, това си има цена. Бизнесите, с които работят ресторантите (като доставчици и наемодатели), използват възможността да таксуват повече, в същото време готвачите искат техните заплати да отразяват наградата, а се оказва и, че е по-вероятно да бъдат преследвани от други заведения.

Повишените наеми също са сред основните проблеми. Ресторантьорът Дани Майер от Union Hospitality Group, който спечели звезда през 2014 г. е трябвало да премести ресторанта си Union Square Cafe.

„Трудно е да се справим с идеята, че успехът ни отчасти е допринесъл за неспособността ни да останем в нашия квартал“, коментира той в New York Times, предава Sky news.

Ресторантьорът Чарли Кийли също повтаря тази теза: „Когато отворихме, улицата беше пронизана от престъпност, така че наемите бяха достъпни. Но след като се наложи, всички искаха да са на Смит Стрийт и тогава наемодателите усетиха тенденцията и започнаха да стават алчни.“

И макар че такава звезда води повече клиенти покриването на очакванията им може да бъде трудно и скъпо предизвикателство за ресторантьорите.

„Повишението на потребителските очаквания след звезда Мишлен е като „проклятие“ поради тежестта, която тя налага“, коментира ресторантьорката Скай Джингел от Petersham Nurseries Cafe в Лондон.

Анкети

Financialtribune.bg иска съгласието Ви за използване на информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме как го използвате и за маркетингови цели.

Персонализирана реклама и съдържание, преброяване на посещения и източници на трафик

Съхраняване на и/или достъп до информация на устройство

Политика за поверителност Бисквитки

Вашите настройки за поверителност

Ние и нашите партньори използваме информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим Вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме начина, по който го използвате, и за маркетингови цели. Защото уважаваме Вашето право на лична сигурност, можете да изберете да не позволите някои видове бисквитки. Обаче, блокирането на някои видове бисквитки може да влоши Вашето изживяване на сайта и услугите, които можем да предложим. В някои случаи данните, получени от бисквитки, се споделят с трети страни за анализ или маркетингови цели. Можете да използвате своето право да откажете от тази споделена информация по всяко време, като деактивирате бисквитките.

Политика за поверителност Бисквитки

Управление на предпочитанията за съгласие

Задължителни

Тези бисквитки и скриптове са необходими за функциониране на уебсайта и не могат да бъдат изключени. Обикновено те се задават само в отговор на действия, правени от вас, които отнасят до заявка за услуги, като задаване на настройките за поверителност, влизане или попълване на формуляри. Можете да зададете браузъра си да блокира или да ви извести за тези бисквитки, но част от сайта няма да работи. Тези бисквитки не съхраняват никакви лично идентифицируващи данни.

Винаги ВКЛ

Аналитични

Тези бисквитки и скриптове ни позволяват да преброяваме посещения и източници на трафик, така че да измерим и подобрим производителността на нашия сайт. Те ни помагат да знаем кои страници са най- и най-непопулярни и да видим как посетителите се движат по сайта. Всичка информация, която тези бисквитки събират, е кумулативна и неидентифицируема. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, няма да знаем, кога сте посетили нашия сайт.

Маркетинг

Тези бисквитки и скриптове могат да бъдат зададени чрез нашия сайт от нашите рекламни партньори. Те могат да бъдат използвани от тези компании за построяване на профил на вашите интереси и показване на съответни реклами на други сайтове. Те не съхраняват директна лична информация, но са базирани на уникално идентифициране на вашия браузър и интернет устройство. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, ще имате по-малко целенасочена реклама.