Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Reuters: Инфлацията в Германия остава висока в началото на годината

Анализи

Reuters: Инфлацията в Германия остава висока в началото на годината

Reuters: Инфлацията в Германия остава висока в началото на годината - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Нивото на инфлация в Германия не показа признаци на отслабване в началото на годината. Това се дължи на натискът върху цените на енергията и храните, които остават високи, заради  войната в Украйна.

Германските хармонизирани потребителски цени, за сравнение с други страни от Европейския съюз, са се повишили с 9,2% на годишна база през януари, показват данни на федералната статистическа служба, посочва Reuters.

Спрямо декември цените са се увеличили с 0,5%, допълват от оттам, потвърждавайки предварителните данни както на месечна, така и на годишна база.

Според нехармонизираните стандарти германските потребителски цени са се повишили с 8,7% на годишна база през януари и 1,0% на месечна база. Това следва ревизираните нива на инфлация от 8,1% през декември и 8,8% през ноември.

„След забавянето в края на миналата година инфлацията остава на високо ниво“, каза Рут Бранд, президент на германската статистическа служба.

Главният икономист на Commerzbank Йорг Креймер посочи, че след методологичната ревизия на инфлационната кошница „няма ясна низходяща тенденция в инфлацията от есента насам“.

За икономиста е твърде рано да се каже, че всичко е ясно по отношение на инфлацията.

„Европейската централна банка трябва да продължи решително да повишава основните си лихвени проценти“, посочи той.

„Домакинствата плащат по-високи цени, особено за енергия и храна през януари“, каза Бранд.

Цените на енергийните продукти са с 23,1% по-високи на годишна база въпреки мерките за облекчаване на правителството. Без цените на енергията инфлацията през януари е 7,2%.

Цените на храните са се увеличили с 20,2% на годишна база.

„По този начин темпът на нарастване на цените на храните отново надвишава повече от два пъти общия процент на инфлация“, коментират още от статистическата служба.

„Наблюдаваме покачване на цените на много стоки и във все по-голяма степен и на услугите“, каза Бранд.

Цените на стоките през януари се повишиха с 12,7% на годишна база, а цените на услугите - с 4,5% на годишна база, припомня Reuters.

Анкети