Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. САЩ търсят по-предсказуема бизнес среда в Китай

Анализи

САЩ търсят по-предсказуема бизнес среда в Китай

САЩ търсят по-предсказуема бизнес среда в Китай - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„САЩ  искат да работят с Китай, за да осигурят по-„предсказуема“ среда за американския бизнес в Шанхай“, заяви министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо пред официални лица в града, смятан за икономически център на страната.

Говорейки с шефа на Шанхайската комунистическа партия Чен Чжининг на четвъртия ден от пътуването за изграждане на мостове в Китай, Раймондо каза, че „стабилните икономически отношения са добри за САЩ, добри за Китай и добри за света", предаде АФП.

„Икономическите отношения между САЩ и Китай са сред най-значимите в света“, каза тя на Чен. Раймондо добави, че очаква с нетърпение разговори за „постигане на по-предсказуема бизнес среда, предвидима регулаторна среда и равни условия за американския бизнес тук, в Шанхай“.

Американските фирми в Китай отдавна се оплакват от това, което те смятат като несправедлива бизнес среда, с ограничена защита на интелектуалната собственост и преференциално третиране на местните конкуренти. Тези страхове бяха усложнени тази година от мащабна репресивна кампания срещу американски консултантски фирми в Китай.

Нов закон срещу шпионажа, който влезе в сила на 1 юли, също изплаши чуждестранни и местни фирми, които се опитват да разгадаят намеренията на властите и, най-важното, да определят какво е забранено.

На среща във вторник с вицепремиера Хе Лифенг, Раймондо постави въпроса за това, което Вашингтон вижда като нечестни търговски практики от страна на Китай. Тя също така подчерта „важността да се засили защитата на търговските тайни за американския бизнес, действащ в Китай“.

Редица висши американски служители посетиха Китай през последните месеци като част от усилията на Вашингтон да подобри деловите отношения с най-големия си стратегически съперник. Раймондо използва пътуването, за да търси по-открити дискусии с китайците относно ограничителните търговски ограничения. Двете страни се споразумяха да създадат работна група, която да изглади списъка с търговски спорове между тях.

Анкети