Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Силвия Георгиева, НСОРБ: Не очаквам големи промени в местните данъци за 2024 г.

Анализи

Силвия Георгиева, НСОРБ: Не очаквам големи промени в местните данъци за 2024 г.

Силвия Георгиева, НСОРБ: Не очаквам големи промени в местните данъци за 2024 г. - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Шарените политически групи в общинските съвети не са новост за местната власт. Работим с доста разнообразни политически групи в общинските съвети и въпреки това няма нито една община без приет бюджет или без взети важни решения за нейното развитие“. Това коментира пред БНР Силвия Георгиева - изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България.

„На местно ниво много по-лесно се намира консенсус в работата на общинските съвети. Хората ги познават и там много по-трудно може да се привеждат национални аргументи защо няма да се гласува едно или друго решение. Няма да е лесно, но това не е задача, с която вече не сме се справяли. В настоящия мандат, който започва, ще има 255 различни политически групи в общинските съвети. Това не ни обезкуражава. Напротив - мотивира ни, мотивира и общините да работят интензивно“, обясни тя.

По думите й първите задачи пред новите общински ръководства са структурирането на общинските съвети, установяване на взаимодействие с кметските екипи, започване на работа по общинските бюджети за 2024 г. и реална работа по проектите с европейско финансиране.

Местните данъци се променят до края на настоящата година, уточни Георгиева и добави, че в година на местни избори не остава време да бъдат проведени обществените обсъждания. В този смисъл тя не очаква да има големи промени в местните данъци за 2024 г.

На първи тур на изборите са избрани 174 кметове, като от тях има 15 нови, посочи Силвия Георгиева. Тя добави, че всичките ще започнат работа веднага:

„Проблемите на хората са ежедневни и чакат кмета на вратата. Общините не са спрели да работя и в предизборната кампания“.

По-голямата част от общините успяват да се справят и финансират ежедневните задачи с наличните си бюджети, отчете още директорът на НСОРБ. По думите й обаче не достигат средства за започване на нови големи проекти:

„През изминалия мандат на местната власт не се започнаха почти никакви проекти с европейско финансиране“.

Според нея сега общините ще работят много интензивно по реалните инвестиции както от Плана за възстановяване, така и от другите програми с европейско финансиране.

„Проектите са подготвени, подадени и голяма част вече са одобрени. Предстои след Нова година да бъдат сключени договорите по тези проекти и да започне интензивна работа по реализацията им. Това е огромен проблем от работа, който трябва да бъде свършен от администрациите, те са достатъчно опитни. Но имаме нужда от по-интензивна и засилена работа от централните администрации, които управляват тези проекти. От страна на общините работата е свършена, проектите са подготвени. Очакваме по-интензивно, отговорно и ежедневно да получаваме указания, подписване на договори и съгласуване на документациите за обществени поръчки“.

„Очакваме и изискваме централните администрации да работят с интензитета на местните администрации“, подчерта Силвия Георгиева. Тя призова да се съхранява и поддържа експертния капацитет и да не се подменя толкова често.

Другата ни важна задача е да преминем към изчисляване на такса „Битови отпадъци“ на количество, отбеляза изпълнителният директор на НСОРБ. По думите й общините вече се готвят за това. Новият метод ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Това означава не само, че гражданите ще плащат толкова, колкото изхвърлят, но и че през 2024 г. общинските ръководства много интензивно ще работят за масовото навлизане на разделното събиране на отпадъци на територията на всяка община, обясни тя. Според нея ключовата задача в този процес е разделното събиране при източника. „Не чакаме крайната дата, доста общини вече работят по това“, каза Георгиева.

Анкети