Анализи
След загубите: Световното производство на вино се очаква да отбележи леко възстановяване през 2025 г.
Световното производство на вино се очаква да отбележи леко възстановяване през 2025 г., след като миналата година спадна до най-ниското си ниво от 1961 г. насам поради въздействието на климатичните промени, съобщи Международната организация за лозята и виното (OIV).
Производството се очаква да се увеличи с 3% до 232 милиона хектолитра, според предварителните данни от 29 страни, които представляват 85% от световното производство, според междуправителствената организация.
„Все пак производството остава значително под средните стойности от последните години, което потвърждава периода на трайно намалено световно предлагане, повлияно от климатичните предизвикателства и променящите се модели на потребление“, посочи OIV, цитирана от АФП.
Производството е засегнато от екстремни климатични явления, като над средните валежи в някои ключови региони и суша в други, дори и при спад на световното потребление през миналата година до най-ниското ниво за повече от 60 години, с продажби от 214,2 милиона хектолитра.
В Европа производството е нараснало с 2% до 140 милиона хектолитра, но остава под средната стойност за последните години.
„Производството – макар и малко по-високо от това през 2024 г. – все още е под средното ниво, ограничено от малката реколта във Франция, продължителната суша в Испания и неблагоприятните климатични условия в Португалия и Германия“, подчерта агенцията.
В Южното полукълбо производството е спаднало с 10% в Чили, което е четвъртата поредна година на спад, но е скочило с 11% в Австралия.
Като цяло „климатичният модел за 2025 г. подчертава нарастващата променливост между и в рамките на“ Северното и Южното полукълбо, „като благоприятните условия в някои райони са недостатъчни, за да компенсират загубите, свързани с времето, в други райони“.



