Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Тенденция: Нараства търсенето на бижута със синтетични диаманти

Анализи

Тенденция: Нараства търсенето на бижута със синтетични диаманти

63% е ръстът на продажбите на годежни пръстени с фабрично произведени камъни през март, а тези с естествени диаманти падат с 25 на сто

Тенденция: Нараства търсенето на бижута със синтетични диаманти - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

В разгара на сезона на предложенията на брак компаниите отчита и ръст на продажбите на фабрично произведени диаманти (бел.ред. синтетични диаманти).

Потребителят не би могъл да види разликата в камъните, но го осъзнава когато прочете цифрата на етикета с цената.

„Разликата е наистина зашеметяваща“, коментира пред CNN Едан Голан, независим анализатор от диамантената индустрия.

По думите му данните от март показват, че броят на продадените годежни пръстени със синтетични диаманти е скочил с 63% в сравнение с миналата година, докато броят на продадените годежни пръстени с естествен диамант е намалял с 25% през същия период.

Връщайки се с още един месец назад, към февруари, данните показват, че броят на продадените пръстени с лабораторни диаманти през този месец е нараснал още повече, до 80% в сравнение с година по-рано, докато броят при годежните пръстени с естествени диаманти е спаднал с 13%.

„Големият страх на индустрията за естествени диаманти е, че потребителите ще започнат да да се насочват към покупката на пръстени с лабораторно отгледани диаманти“, каза той.

Вече е твърде късно за тези страхове. „Всъщност това вече се случи“.

Според експерти търсенето на фабрични камъни се дължи на по-ниската им цена, която е станала водеща в избора в условията на високата инфлация.

Анкети