Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Турски банки закриват руски сметки

Анализи

Турски банки закриват руски сметки

Турски банки закриват руски сметки - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

"Някои турски банки закриват сметки, свързани с руски предприятия, от страх да не предизвикат вторични санкции от страна на САЩ", съобщи Институтът за изучаване на войната (ИИВ), позовавайки се на руския държавен вестник "Ведомости".

Вторичните санкции са насочени към предприятия, които косвено подкрепят санкционираната държава. На 22 декември 2023 г. президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за налагане на санкции на чуждестранни финансови институции, които допринасят за военните усилия на Русия.

Неназовани руски бизнес и финансови представители заявиха пред "Ведомости", че банките в Турция закриват редица руски корпоративни сметки и прекратяват отношенията с клиенти, които са преминали към турски банки след пълномащабното нахлуване през февруари 2022 г.

Източниците заявиха, че турските финансови институции са предприели тези мерки в отговор на заплахата от американски санкции.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че турските банки закриват руски сметки поради "неприкрития и агресивен натиск на САЩ върху Турция".

На 17 януари ИИС съобщи, че турските банки са предприели мерки да се предпазят от вторични санкции, като са прекъснали връзките си с руски клиенти.

Банките в други държави също преразглеждат връзките си с руски сметки след санкциите от декември. На 16 януари Bloomberg съобщи, че две държавни финансови институции в Китай планират да прекъснат връзките си с клиенти, свързани с руската отбранителна промишленост.

Икономическата подкрепа на Китай беше от решаващо значение за военните усилия на Русия през последните две години, тъй като широко разпространените международни санкции направиха Москва все по-зависима от Пекин.

Bank of Cyprus също затвори офисите си в Москва и Санкт Петербург на 22 януари.

Ръководителят на руската централна банка Елвира Набиулина заяви на 25 декември 2023 г., че Русия трябва да се подготви за "засилен натиск от санкциите", включително ограничен достъп до чуждестранни ресурси.

Анкети