Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Велев: За да отговорим на критерия инфлация за влизане в еврозоната в следващите месеци трябва да имаме дефлация

Анализи

Велев: За да отговорим на критерия инфлация за влизане в еврозоната в следващите месеци трябва да имаме дефлация

Велев: За да отговорим на критерия инфлация за влизане в еврозоната в следващите месеци трябва да имаме дефлация - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„Датата 1 януари 2025 г. за приемането ни в Еврозоната е целевата дата, но е ясно, че няма да отговорим на изискванията за инфлация“, това зави председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред Bulgaria ON AIR.

„За да отговорим на изискванията, трябва да имаме в оставащите няколко месеца - до изготвянето на конвергентния доклад, дефлация“, подчерта Велев.

„Цялата политика е проинфлационна, а не антиинфлационна. Ако покриваме всички други критерии и не настъпят сериозни промени до месец май, и законът за БНБ се прие, може да се търси изключение от правилата. За Хърватска имаше такова изключение, но не бяха толкова драстични разликите“, даде пример председателят на АИКБ.

Велев подчерта, че тези членства не са самоцел: „Няма как при 5% инфлация да се увеличават минималните заплати с 20%, т.е. четири пъти над инфлацията, и да се учудим защо цените на услугите поскъпват. Не може да се изливат безразборно пари - нетаргетирани финансови подкрепи за всички, които са пожелали и да се чудим защо инфлацията не пада и защо не отговаряме на критериите“.

Според него има редица сектори с господстваща пазарна сила и това води до инфлация, защото няма здрава конкуренция.

„Здрава конкуренция има при износителите в средния бизнес. Инвестициите - публичните и частните, са на незадоволително ниско равнище. Всичко това води до бавен растеж и изоставането от другите страни“, анализира Велев.

Анкети