Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Зависимостта на Германия от Китай крие рискове за икономката на европейската държава

Анализи

Зависимостта на Германия от Китай крие рискове за икономката на европейската държава

Зависимостта на Германия от Китай крие рискове за икономката на европейската държава - Tribune.bg
Снимка:

Голямата икономическа зависимост на Германия от Китай крие значителни рискове за водещата европейска икономика, заяви вторият по големина управител на фонд в страната, като посочи пазара на електромобили като конкретен пример за това как това може да се случи, съобщи "TVP World".

Union Investment, който управлява активи на стойност 432 млрд. евро, разгледа близо 2000 регистрирани на борсата за компании в световен мащаб в проучване, като заключи, че германските компании са особено уязвими. "Никоя друга страна, дори преките съседи на Китай като Япония и Южна Корея, няма толкова много големи компании с висока експозиция към Китай"

От 2016 г. насам Пекин е най-големият търговски партньор на Германия, като двустранната търговия в размер на близо 300 млрд. евро дори надхвърля тази на САЩ. Това поставя дилема пред германското правителство, което активно се опитва да накара компаниите да се отдръпнат от Китай.

Според управителя на фонда е поразително, че немските компании все повече преместват дейностите си по научноизследователска и развойна дейност в Китай, докато други правят обратното от съображения за сигурност.

„Тази стратегия е рискова на няколко нива: Германия страда като място за бизнес, тъй като областите със значително създаване на стойност се преместват в чужбина, докато индустрията на доставчиците губи поръчки.“

Union Investment притежава дялове в почти всички германски компании от групата на "blue-chip", включително немските производители на автомобили Volkswagen, BMW и Mercedes-Benz, както и BASF, които имат сериозни връзки и експозиция към китайската икономика.

Тази експозиция означава, че немските производители на автомобили са изправени пред рискове, като например да бъдат изтласкани от китайския пазар, както и да се сблъскат със засилена азиатска конкуренция в Европа, заяви управителят на фонда.

Анкети