Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. ЕС разследва евтините електрически коли от Китай

Автомобили

ЕС разследва евтините електрически коли от Китай

ЕС разследва евтините електрически коли от Китай - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европейската комисия ще стартира разследване за дъмпинг на китайските автомобилни компании. Това стана ясно по време на речта на състоянието на ЕС на председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

По думите ѝ паразите са наводнени от по-евтини китайски електрически автомобили, а цената им се поддържа изкуствено ниска чрез огромни държавни субсидии, което изкривява европейския пазар.

„Комисията започва антисубсидийно разследване на електрическите превозни средства, идващи от Китай. Европа е отворена за конкуренция, а не за надпревара чрез подбиване на цените“, категорично заяви Урсула фон дер Лайен

Председателят на ЕК отбеляза, че  макар че Европа трябва да се защитава от нелоялни търговски практики, е също толкова жизненоважно да продължи да води диалог с Китай.

Европейските производители на автомобили приветстваха разследването на ЕС на китайските субсидии за електрически превозни средства в сряда, отбелязвайки "положителен сигнал" за фирмите, които се борят да се конкурират с евтиния внос от Китай.

„Европейската комисия признава все по-асиметричната ситуация, пред която е изправена нашата индустрия, и спешно обръща внимание на изкривената конкуренция в нашия сектор“, каза Сигрид де Врис, генерален директор на Европейската асоциация на производителите на автомобили пред АФП.