Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Hyundai Motor Group инвестира над 18 млрд. долара в производство на електромобили

Автомобили

Hyundai Motor Group инвестира над 18 млрд. долара в производство на електромобили

Инвестиционният план на групата, в която влизат Hyundai Motor, KIA Corp и Hyundai Mobis, беше представен по време на церемония, откриваща строежа на първия завод за електромобили на KIA

Hyundai Motor Group инвестира над 18 млрд. долара в производство на електромобили - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Южнокорейският индустриален конгломерат Hyundai Motor Group, обяви днес, че планира да инвестира 24 трилиона вона (18,14 млрд. долара) в производството на електромобили в Южна Корея до 2030 г., като по този начин ще засили присъствието си в сегмента, който в дългосрочен план ще доминира в световното търсене на автомобили, предаде Ройтерс.

Инвестиционният план на групата, в която влизат Hyundai Motor, KIA Corp и Hyundai Mobis, беше представен в момент, когато президентът на азиатската страна Юн Сук Йол присъства на церемония по полагането на основите на първия завод за електромобили на „KIA Corp“.

Новият завод, първият на автомобилната група в страната от почти три десетилетия насам, трябва да започне производство през 2025 г.

От автомобилната група, в чието портфолио освен марките Hyundai и KIA влиза и луксозната марка Genesis, обявиха също, че планират да разширят годишното производство на електромобили в Южна Корея до 1,51 млн. броя, а в световен мащаб - до 3,64 млн. броя към 2030 г.

В изявлението си от Kia заявиха, че ще инвестират около 1 трилион вона (0,75 млрд. долара) в завода и планира да произведе 150 000 единици през първата пълна година, с потенциал за разширяване в съответствие с бъдещите пазарни условия.

Южнокорейският президент обеща всеобхватни мерки през първата половина на тази година, за да помогне на местната автомобилна индустрия да се подготви по-добре за трансформацията към „автомобилите на бъдещето“.

Юн Сук Йол добави още, че предстои правителството да разшири данъчните облекчения за инвестиции в местни съоръжения за електромобили с цел петкратно увеличаване на производствения капацитет до 2030 г.

Миналата година южнокорейският автомобилен концерн заяви, че ще инвестира над 10 млрд. долара в САЩ до 2025 г., за да засили сътрудничеството с американски фирми в областта на съвременните технологии.

Инвестиционният план за САЩ включва капиталовложение в размер на 5,5 млрд. долара за нови съоръжения за производство на електромобили и батерии в щата Джорджия.

Акциите на KIA и Hyundai Motor затвориха днешната търговия с ръст от съответно 4,9 процента и 3,3 на сто във вторник спрямо ръст от 1,4 на сто на бенчмарковия индекс KOSPI.

Анкети