Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Китайският производител на електромобили Zeekr планира да набере над $360 млн. чрез IPO в САЩ

Автомобили

Китайският производител на електромобили Zeekr планира да набере над $360 млн. чрез IPO в САЩ

Китайският производител на електромобили Zeekr планира да набере над $360 млн. чрез IPO в САЩ - Tribune.bg
Снимка:
© Zeekr

От китайската компания за производство на електрически превозни средства Zeekr Intelligent Technology Holding заявиха, че се насочват към оценка до 5,13 млрд. щатски долара в своето първично публично предлагане (IPO) в САЩ, което ще се превърне в първото голямо търгуване на базирана в Китай компания след повече от две години.

От компанията обясниха, че целят да наберат до 367,5 млн. щатски долара чрез продажба на 17,5 млн. американски депозитарни акции (ADS) на цена между $18 и $21 всяка.

IPO-то ще подложи на изпитание апетита на инвеститорите към китайските компании, предвид тлеещото напрежение между двете най-големи икономики в света относно търговията, интелектуалната собственост и бъдещето на Тайван, предава Ройтерс.

Шест IPO-та на китайски компании събраха 46,9 милиона долара в САЩ през първото тримесечие на 2024 г., което е спад от 428 милиона долара по същото време на миналата година, според данни на Dealogic.

Дългогодишен регулаторен спор между САЩ и Китай, съчетан с репресиите от страна на Пекин срещу някои от неговите процъфтяващи стартиращи фирми, възпрепятства китайските компании да търсят листвания в САЩ.

Оттогава Пекин смекчи позицията си и пусна набор от правила миналата година за съживяване на подобни листвания, след като счетоводният надзорен орган на САЩ и Китай разрешиха спора за одита през декември 2022 г.

Zeekr последно беше оценен на 13 милиарда долара след кръг от финансиране през февруари миналата година.

Рисковете, отбелязани за инвеститорите, включват как китайското правителство упражнява значително влияние върху провеждането на неговия бизнес и интензивна конкуренция на китайския пазар на електромобили.

Някои съществуващи акционери и инвеститори трети страни, включително Geely Auto, Mobileye и CATL, изразиха интерес към записване на до $349 милиона от ADS, предлагани при IPO.

Goldman Sachs и Morgan Stanley са сред поемателите на IPO-то.

Плавното листване от Zeekr ще увеличи публично регистрираните автомобилни компании, сред които са тези собственост на Geely Auto, Volvo Cars и Polestar Automotive.

Подразделението за луксозни EV на марката за спортни автомобили Lotus, съвместно притежавано от Geely и малайзийската Etika Automotive, също стана публично достояние по-рано тази година на Nasdaq в сделка за 7 милиарда долара.

Анкети