Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Положителни резултати на автомобилния пазар в САЩ през първото тримесечие

Автомобили

Положителни резултати на автомобилния пазар в САЩ през първото тримесечие

Положителни резултати на автомобилния пазар в САЩ през първото тримесечие - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Американският автомобилен пазар показва признаци на възстановяване през първото тримесечие на 2023 г., след година, белязана от недостиг и затруднения във веригата за доставки, сочат данни, публикувани от автомобилните производители и цитирани от ДПА.

Продажбите на лидера на пазара в САЩ General Motors отбелязват годишен ръст с 18 на сто през тримесечието, приключващо през март, до около 603 200 броя, съобщи автомобилният производител. От тях повече от 20 000 са били електрически модели.

Германската автомобилна група Volkswagen Group също е доставила повече автомобили в САЩ, като е продала 67 853 броя през първото тримесечие, или с около 4,4 на сто повече в сравнение със същите месеци на 2022 г.

Автомобилите с повишена проходимост SUV на Volkswagen, като модела Atlas, са много популярни в САЩ, и са представлявали 90 на сто от продажбите.

Марката Audi, част от германската група, е увеличила продажбите си с 49 на сто до 52 763 броя, докато електрическите ѝ модели са постигнали ръст с 37 на сто.

Азиатските производители Hyundai, Nissan и Honda също отбелязаха значителни подобрения на представянето си на американския пазар, въпреки че японският гигант Toyota продължава да среща затруднения. Продажбите в САЩ на най-продаваната японска автомобилна марка са намалели с 9,1 на сто до 176 456 автомобила.

Данните от европейските производители Mercedes-Benz, BMW, както и от втория по обем американски производител Ford, все още не са налични.

През миналата година проблеми във веригата на доставки и недостиг на ключови компоненти, каквито се явяват микрочиповете, доведоха до най-лошото представяне на американския автомобилен пазар от близо десетилетие, отбелязва БТА.

Анкети