Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. С референдум: В Париж решават да бъдат ли утроени таксите за паркиране на SUV автомобили в града

Автомобили

С референдум: В Париж решават да бъдат ли утроени таксите за паркиране на SUV автомобили в града

С референдум: В Париж решават да бъдат ли утроени таксите за паркиране на SUV автомобили в града - Tribune.bg
Снимка:
© Dan Novac/Pixabay

В Париж се провежда референдум с въпрос към парижани дали да бъде въведена допълнителна такса за паркиране на т.нар. SUV автомобили. Намеренията на градската управа са да бъдат тройно увеличени таксите за паркиране за коли с маса над 1600 кг, като тарифата да стане над 18 евро ($19,4) на час.

„Тези коли са по-тежки, по-опасни, замърсяват много повече“, коментира за Ройтерс преди референдума Еманюел Грегоар, заместник-кмет на френската столица.

Настоящият референдум е част от дългогодишен план, чрез който френската столица се стреми да създаде подходящи условия за предвижване основно с велосипеди. От 2020 година насам в Париж са създадени 84 кв. нови велосипедни алеи, а ползването на велосипеди за периода се е увеличило със 71%.

Промените обаче вбесиха автомобилистите, които са 40 милиона в страната. Те инициираха петиция в подкрепа на свободата всеки да избира свободно превозното си средство, като поясняват, че големите автомобили са особено популярни за семейни пътувания.

„Трябва твърдо да се противопоставим на тези атаки срещу свободата, преследвани под фалшиви зелени предлози“, се казва в публикация на групата.

Преди по-малко от година в Париж се проведе друг референдум, с който близо 90 процента от населението гласува за забрана на електрическите тротинетки под наем. Така от 1 септември трите оператора в Париж ги прибраха от улиците, където преди това често ги караха непълнолетни, а инцидентите не бяха рядкост.

Анкети