Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. След инциденти: Изтеглят всички роботизирани коли на Cruise в САЩ

Автомобили

След инциденти: Изтеглят всички роботизирани коли на Cruise в САЩ

След инциденти: Изтеглят всички роботизирани коли на Cruise в САЩ - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Дни след като подразделението за самоуправляващи се автомобили на General Motors „Cruise“ изтегли всичките си превозни средства от пътищата в САЩ за преоценка на безопасността, компанията продължава тестовете си на автономните превозни средства по обществените пътища в Дубай и Япония, предава Ройтерс.

Още в началото на тази седмица от Cruise обявиха, че спират всички пътувания с автомобила в страната, включително и тези, при които в превозното средство има шофьор, който следи за безопасното предвижване, като уточниха, че разширяват обхвата на вътрешното си разследване след инцидент през октомври, който привлече вниманието на регулаторите.

Припомняме, че по-рано този месец компанията спря всички напълно автономни пътувания и изтегли 950 превозни средства. Сега от движение са спрени и останалите роботизирани коли, в които по време на движение водач следи за безопасното пътуване.

Пред Ройтерс говорител на Cruise потвърди, че автомобилите на компанията в чужбина, които са идентични с тези в САЩ, продължават тестовете си.

„Cruise трябва да изясни разликата между тестването в чужбина и в САЩ“, каза Брайънт Уокър Смит, професор по право в Университета на Южна Каролина.

„Разумно е да се запитаме защо смятат, че е безопасно тези автомобили да се движат по пътищата в други части на света, ако ги изтеглят от пътя тук“, каза той. „Cruise трябва да обясни разликата“, допълва професотът.

Той отбеляза, че дори с шофьор начело, никое автономно превозно средство не е напълно безопасно, цитирайки инцидент с Uber през 2018 г. в Аризона, където жена беше убита, след като беше блъсната от една от самоуправляващите се коли на компанията.

Ограничават броя на роботакситата Cruise на GM в Сан Франциско - едно от тях било участник в пътен инцидент

След инцидент от 2 октомври, при който автомобил Cruise блъсна и след това повлече пешеходка в Сан Франциско, калифорнийските регулаторни органи през ноември наредиха на компанията да премахне своите автомобили без водачи от държавните пътища, заявявайки, че превозните средства представляват риск за обществото и компанията е споделила погрешна информация за безопасността на технологията, като първоначално не е разкрила всички видеозаписи от инцидента.

В момента Cruise на General Motors и Waymo на Alphabet са сред най-разпознаваемите компании за автономни превозни средства. Редица градове в САЩ още от лятото на тази година припознаха тази технология, като ротозираните автомобили на двете компании обслужват клиенти в Остин, Финикс, Сан Франциско и Лос Анджелис.

Остин е четвъртият голям град в САЩ, който въвежда безпилотните роботизирани таксита на Waymo (ВИДЕО)

Но въпреки проблемите, с които в момента се сблъсква Cruise в САЩ, роботизираните превозни средства продължават да се движат в Дубай. Услугата за таксиметрови превози там стартира през август в партньорство с местната компания TXAI.

В Япония Honda и Cruise тестват съвместно самоуправляващи се превозни средства по обществените пътища в град Уцуномия (регионален център с около 513 000 души) и съседния град Хага, но под ниво на автономност от втора степен, която изисква в автомобила да има водач през цялото време, който да следи за безопасността на пътуването.

Анкети