Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Срещу конкуренцията от Китай: Honda и Nissan ще работят заедно по технология за електромобили

Автомобили

Срещу конкуренцията от Китай: Honda и Nissan ще работят заедно по технология за електромобили

Срещу конкуренцията от Китай: Honda и Nissan ще работят заедно по технология за електромобили - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Honda и Nissan, съответно вторият и третият по големина производител на автомобили в Япония след Toyota, загърбиха съперничеството, за да се спарвят заедно с конкуренцията на пазара на електромобили, идваща от Китай. Двете японски автомобилни компании ще работят заедно по технология за електромобили, включително компоненти и софтуер, след подписването на меморандум за разбирателство, предават медиите в страната.

Чрез сътрудничеството си Honda и Nissan ще комбинират своите ресурси в стремежа си да намалят разходите си за производство.

Традиционните производители се борят да се конкурират печелившо с нововъзникващата конкуренция в сектора на електрическите превозни средства.

За кратко време китайските BYD и Li Auto успяха да спечелят сериозен пазарен дял в индустрията. Припомняме, че в началото на 2024 г. BYD (Build Your Dreams), изпревари Tesla като най-продаван производител на електрически автомобили. Освен това за първия месец на годината, 20% от всички внесени електромобили в Япония са били дело на BYD.

За по-малко от година: Вносът на BYD в Япония достигна дял от 20% през януари

BYD взе лидерската позиция по продажби в Китай, Tesla опитва да компенсира с ефективен маркетинг

И въпреки, че Nissan беше пионер в разработването на електромобили за масовия пазар още през 2009 г., компанията все повече изостава на фона на китайските играчи, които имат достъп до по-евтини суровини, по-евтина работна ръка, както и до по-голям мащаб от потенциални клиенти.

От Honda и Nissan уточняват, че споразумението им е необвързващо и не включва никакъв капитал, което означава, че партньорството би могло лесно да се разтрогне.

Как Китай успя да измести Япония от лидерската позиция по износ на автомобили в световен мащаб

Неотдавна в Япония се заговори за проект, който да обедини двете компании. В края на 2019 г. представители на правителството в страната се опитаха да убедят автомобилните производители да извършат пълномащабно сливане, за да създадат национален шампион, но идеята беше бързо отхвърлена, както от Honda, така и от Nissan.

Настоящето обединяване на усилия обаче е от друго естество и с дуга цел. Според анализатори в мемурандума между двете автомобилни компании прозира опита им за оцеляване в бързоразвиващ се пазар, изправяйки се срещу общ съперник.

Honda и Nissan продават повече от 3 милиона коли в световен мащаб. Очаква се партньорството им да се отрази, както на операциите им в Япония, така и в чужбина.

Анкети