Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. България е на второ място в ЕС по ръст на разходите за заплати

Парите

България е на второ място в ЕС по ръст на разходите за заплати

България е на второ място в ЕС по ръст на разходите за заплати - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

През първото тримесечие на 2024 г. разходите за труд за отработен час в Европейския съюз са се повишили с 5,5% спрямо същото тримесечие на предходната година, докато тези в еврозоната са нараснали с 5,1%, сочат най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат.

Разходите за труд на фирмите включват не само възнагражденията и работните заплати, изплащани на наетите лица, но и непреки разходи за труд - предимно вноски за социално осигуряване, плащани от работодателя.

В еврозоната възнагражденията за отработен час са се увеличили с 5,3%, докато непреките разходи за труд са нараснал с 4,5%, а общите разходи за труд са нараснали с 5,1% през първото тримесечие на 2024 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година. В целия ЕС почасовите надници и заплати са се увеличили с 5,8%, общите разходи за труд - със 5,5%, а компонентът извън заплатите - с 4,8 на сто.

Най-значим ръст на разходите за заплати за отработен час през първите три месеца на годината е регистриран в Румъния (скок с 16,4% на годишна база), следвана от България (повишение с 15,8%), Хърватия (с 15,3%), Полша (с 14,15) и Унгария (с 13,7%), като още две страни членки бележат увеличение на показателя с над 10 на сто, а именно Латвия (с 12,7%) и Литва (с 11,1%).

Общите разходи за отработен час в България са нараснали през първото тримесечие на 2024 г. с 15,8% спрямо година по-рано, а компонентът извън заплатите - с 15,9 на сто.