Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. БНБ промени лиценза на „БОРИКА“ като оператор за обслужване на преводи в евро БИСЕРА

Банки

БНБ промени лиценза на „БОРИКА“ като оператор за обслужване на преводи в евро БИСЕРА

БНБ промени лиценза на БОРИКА като оператор за обслужване на преводи в евро БИСЕРА - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

БНБ прие решение за изменение на лиценза на „БОРИКА“ като оператор на платежната система за обслужване на клиентски преводи в евро БИСЕРА, съобщиха от Централната банка.

Взето е решение и за включване на БНБ като директен участник в паневропейската платежна система STEP2, оперирана от EBA Clearing. Основната промяна в дейността на платежната система БИСЕРА е свързана с преминаване от 3 юни 2024 г. към предплатен (pre-funded) модел на сетълмент, което от една страна ще ускори обработката на клиентски плащания в евро между участниците в системата, а от друга – ще намали системния риск, става ясно от съобщението на БНБ, цитирано от БНР. Обновяването на платежната система БИСЕРА е пореден етап от подготовката за членство в еврозоната, като осигурява съответствието на националната платежна система със съвременните тенденции при обработката на клиентски плащания, запазвайки нейната конкурентоспособност и след приемане на еврото.

От 9 юли 2024 г. се предвижда осигуряване на пълна SEPA достижимост на платежната система БИСЕРА посредством директното участие на БНБ в платежната система STEP2. С това се осигурява възможност на банките и небанковите доставчици на платежни услуги в БИСЕРА да бъдат достижими страни в STEP2 през БНБ и да нареждат и получават SEPA клиентски преводи в евро до всички 36 страни в единната зона за плащания в евро SEPA (Single Euro Payment Area). Това ще доведе до повишаване ефективността на платежния процес при обработката на клиентски плащания в евро, като е предпоставка за намаляване разходите на доставчиците на платежни услуги.

Следваща стъпка в изпълнението на дейностите в областта на платежните системи по Националния план за въвеждане на еврото в Република България е осигуряването до края на годината на възможност за изпълнение на незабавни кредитни преводи в евро посредством присъединяване на доставчици на платежни услуги в страната и платежната система БИСЕРА към услугата на Евросистемата за незабавни плащания TIPS (Target Instant Payment Settlement).

Етикети: БНБ (240)