Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Джанет Йелън: Банковият сектор в САЩ се стабилизира

Банки

Джанет Йелън: Банковият сектор в САЩ се стабилизира

Джанет Йелън: Банковият сектор в САЩ се стабилизира - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Банковият сектор в САЩ се стабилизира след неотдавнашните фалити на Silicon Valley Bank и Signature Bank, които разтърсиха сектора“, заяви министърът на финансите Джанет Йелън.

Сривовете предизвикаха криза на доверието. Много клиенти на банки със сходен размер изтеглиха парите си и ги депозираха в по-големи институции - считани за твърде големи, за да не може правителството да ги спаси, ако бъдат изправени пред фалит.

Но „съвкупните изходящи потоци от депозити от регионалните банки се стабилизираха" след действията на властите за укрепване на доверието и спиране на разпространението на болестта. Нашата намеса беше необходима, за да защитим по-широката банкова система на САЩ. И подобни действия биха могли да бъдат оправдани, ако по-малките институции пострадат от масово теглене на депозити, което създава риск от разпространение на заразата", добавя тя.

След срива на SVB Министерството на финансите, Федералният резерв и Федералната корпорация за застраховане на депозитите изготвиха планове, с които да гарантират, че клиентите ѝ ще имат достъп до депозитите си. Подобно изключение беше обявено и за Signature Bank.

Федералният резерв също така въведе нов инструмент за отпускане на заеми за банките в опит да предотврати повторение на бързия крах на SVB, а оттогава заедно с други големи централни банки започна кампания за подобряване на достъпа на банките до ликвидност.

Анкети