Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Федералният резерв на САЩ обяви ново повишение на лихвите

Банки

Федералният резерв на САЩ обяви ново повишение на лихвите

Федералният резерв на САЩ обяви ново повишение на лихвите - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Федералният резерв на САЩ повиши основния си лихвен процент по кредитите за десети пореден път, като в същото време сигнализира за смекчаване на бъдещите си насоки във връзка с признаците за икономическо забавяне в САЩ, съобщи АФП.

От март миналата година централната банка започна агресивна кампания за повишаване на лихвените проценти, за да се прицели в повишаването на цените, но инфлацията остава упорито над дългосрочната ѝ цел от 2%.

Последното увеличение с четвърт пункт вдига целевия диапазон за кредитиране до 5,0-5,25 %, се казва в изявление на Фед, като се добавя, че по-строгите условия за кредитиране на домакинствата и бизнеса вероятно ще натежат на икономиката.

Последното решение на определящия политиката Федерален комитет по операциите на открития пазар (FOMC) беше в съответствие с очакванията, а анализаторите и търговците внимателно следят всяка промяна в насоките на Фед занапред.

В изявлението си централната банка на САЩ заяви, че при вземането на бъдещи решения „ще вземе предвид кумулативното затягане на паричната политика“ и забавянето, с което политиката въздейства върху икономиката.

Това бележи отклонение от последното съобщение за лихвените проценти, в което създателите на политиката заявиха, че очакват, че може да се наложи „допълнително затягане на политиката“, за да се овладее инфлацията.

Това подсказва, че Фед смекчава насоките си поради признаците, че най-голямата икономика в света се охлажда.

Анкети